Drottningsylt av Josefin Johansson

Jag tipsades av Helena på Kulturkollo om fackboken Drottningsylt, där Josefin Johansson går igenom svenska regentlängden på spinnsidan, med stor humor och ungdomligt språk. Jonna Björnstjerna har gjort underbara illustrationer. Lämplig för läsålder 9-12 år, men även 70-talisterna och 70-plussarna uppskattade den.

10-åringen sträckläste Drottningsylt och högläser sina älsklingspartier för alla som vill lyssna. En av favoriterna är Désirée Clary (regent 1818-1844) som sov till tre på eftermiddagen, åt middag vid midnatt och älskade att åka häst och vagn på slottsgården till klockan två på morgonen.  

Vi skrattade åt att drottning Kristina byter religion från kristendom till katolicismen. Boken slipper förklara ordet protestantism och jag får förklara ordet ”avfälling” för mina katolska barn. Eller menar de att protestantismen är den sanna kristna läran?

Drottningsylt är den roligaste, mest underhållande barnfaktabok jag stött på länge, mycket välkommen efter 1900-talets praxis att utelämna kvinnor från det stora samtalet. Vi hade Flickornas historia för ett par år sedan, men barnet tyckte att berättelserna var så mörka att den åkte iväg till Myrorna.

Drottningsylt rekommenderas varmt till alla åldrar.


Titel: Drottningsylt
Författare: Josefin Johansson, 1982-
Illustrationer: Jonna Björnstjerna, 1983-
ISBN 9789188671295
Publicerad: Stockholm, Mondial, 2018
Inköpsställen t.ex. här eller här