Spa av Erik Svetoft

Jag brukar inte läsa grafiska romaner, men jag föll för titeln. Spa som koncept är ju inte någon flykt undan det moderna samhället, utan en mer acceptabel version av detsamma. Att ha tid och pengar över till nöje är fortfarande en klassfråga (även om ”behandlingar” kan fungera som ursäkt för en vistelse). I badrockens uniform är gästerna anonymiserade och kan utöva en mix av disciplin och avkoppling. Vatten må vara naturligt men landskapet är artificiellt, och det är en miljökatastrof på flera plan med alla ständigt rena handdukar. Det är tungt och enformigt i  tvätteriet. Dessutom meningslöst.

I Erik Svetofts grafiska roman lämnar ett par sin hemsökta lägenhet för en spa-vistelse. Ledning och anställda välkomnar dem med sedvanliga floskler och ansikten som om de bar mask. Personalen sliter och kämpar för att hålla fasaden, måltavlor även för en personalpolitik med systematisk mobbing. Monster dväljs i anläggningens källare, och VD:n måste svara upp mot en styrelse från helvetet. Dessutom pågår en myndighetsinspektion.

Jag älskar samhällskritiken med hjärtat på löneslavarnas sida. Jag älskar valet av miljö med spa som är både modernt och anti-modernt och i slutänden en reflektion av platserna från vilka gästerna har flytt. Jag älskar alla små sidoberättelser, fader-son-konflikten, humorn, utomjordingarna till reparatörer, den mediterande välkammade mannen i ett tillstånd av salighet. Jag älskar Svetofts val att teckna så många nollade ansikten, som om karaktärerna bar mask, som rollerna vi hela tiden spelar.

Stilmässigt, inte bara grafiskt, påminner Svetofts Spa om Foersters mörka, stilistiska och komiskt banala dysterhet.

Sedan en tid tillbaka har jag en favorit till nattningen som också är gjord av Erik Svetoft men barnvänlig: Mina husdjur där Svetoft illustrerat Nils Anderssons text. Svetoft har stoppat in underbart extramaterial utöver det som nämns i de fantastiska rimmen (“Endast jaken är vaken” – vem vill blunda efter den?). Den är genialisk.


Titel: SPA
Författare och illustratör: Erik Svetoft
ISBN 9789187243271
Publicerad: Sanatorium Förlag, 2021, 328 sidor
Rec-ex? Nix

ISBN 9789129728613