Intill haren, inuti haren av Lisa Gidlöf

Lisa Gidlöfs andra poesisamling är en vansinnig pas-de-deux med en hare som ibland troligen är död. En growing up groteque-berättelse där diktjaget hoppar omkring i stadslandskapet och skogsbrynet. Velar mellan de två världarna. Kravet på konformitet kliar i pälsen. Gidlöf är vild, nordisk och upplivande.

Köttet och kroppens materialitet var framträdande i Gidlöfs första poesisamling Flickan, och återkommer här vidareutvecklad mot det groteska:

”handen drunknar // i harens kött // jag sitter fast så // medan landskapet // växer in i mig” (s.18)

När jag börjar känna mig mätt någonstans mot mitten kommer jägaren. Kaboom.  

Poesisamlingen avslutas med ett poetiskt förväxlingsdrama inom Regnum Animale om föräldraskap: ”jag har en hare hängande // i varje bröst”. Det beror nog på att jag läst för många godnattsagor, men tankarna går till en naturalistisk och småäcklig Beatrix Potter.

När jag vrider och vänder på hare tänker jag också på Hare Krishna. Det är nog inte så man ska läsa den köttiga poesisamlingen. De är väl dessutom vegetarianer.

En bättre koppling är den finländska bildkonstnären Toni R. Toivonen (1987- ) som arrangerar döda djur som harar och arbetar med deras organiska komponenter – päls, muskler, blod – under deras sönderfall. Toivonens konst har beskrivits som en vidareutveckling av konströrelsen Art of Decay, som uppstod på 1950-talet.

Gidlöf arbetar i samma material, men vid liv. Ibland är det också som om ett rymdskepp stiger ner och fixerar diktjaget i strålkastaren: ”runt kroppen // ett flöde av ljus // sipprar in mellan lungklaffarna”. Det finns ingen mänsklig åskådare någonstans. Diktjaget är ensam.

Det  värker i lungorna när man är ung. Kylan svider. Kulturen sitter som en stundom ofattbar (för)klädnad över det djuriska, och animaliseringen i det mänskliga moderskapet är ofrånkomlig. Barnen kan inte fullt ut värnas. Är det ens möjligt att uppgå i metamorfosen? verkar Gidlöf fråga.

”harpälsen // en hägring // ett inbillat stycke räddning” (s.55), och på sista sidan:

”min kropp // är ett fält // i gryningen”

Meta. Meta meta. Kaboom.


Lisa Gidlöfs Flickan (2018) finns här.

Titel: Intill haren, inuti haren
Författare: Lisa Gidlöf 1985-
Redaktör: Liv Gingnell 1983-
ISBN 9789198663662
Publicerad: Malmö : Vendels förlag, 2022
Svenska 118 sidor