Mittemellanår av Alexandra Politidis Palm

Mittemellanår av Alexandra Politidis Palm skildrar ett svenskt poetiskt universum med IKEA, en vuxensoffa och ketchup. Diktjaget är en ung vuxen som söker sig själv, med eller utan partner. Det är under perioden en är förälskad i idén om Förhållandet. Men relationerna är inte menade att vara och blicken på en själv är för hård. Love is not the answer är svaret som väntar diktjaget under pilgrimsresan för, eller mot, kärleken.

Det är en ibland aforistisk poesi med ironi, cigg och allusioner på Hollywoodfilmer. Politidis Palm riktar en kritisk blick på de tillgängliga möjligheterna. IKEA-påsen blir en metafor med valet mellan gul och blå. Poesisamlingen har ett modernt, populariserat språk som bygger på mening mer än rytm och klang (med några lysande, allittererande undantag, t.ex. s.134-135).

Är du den gula kassen man bara lånar/ eller den blåa man köper med sig hem/ och tar till tvättstugan” skriver Palm.

Inte min sorts poesi men jag förs tillbaka till min unga vuxentid. Cigaretter under köksfläktar, soffor, hångel, spagetti, ekonomisk och känslomässig nöd. Med tiden lär vi oss att älska och förlåta oss själva och se på våra yngre jag med ömhet. Att konstruera sig själv och lära sig att utvecklas är vuxenvärldens krav, men sammanvecklas av plötsliga förändringar i boende, kärleksrelationer och samhörighet.

Jag tänker på Gisela Ståles instagramkonto Broderauttexten och på Alva Froms En tröskelroman. Kroppen, orken och oerfarenheten propellrar fram diktjaget till en vuxensoffa där det sitts och gråts.

Vetenskapen har inte hittat någon koppling mellan att förlägga känslan av jaget till huvudet och psykologiskt välbefinnande. Att må bra är kopplat till att uppleva sitt själv i torson. Ett möte blir ändå balsam också för Palms diktjag: ”Jag känner hur han tittar på mig/ med blicken som jag letar efter/ i mitt eget ansikte” (APP, s.117)

Aristoteles trodde att jaget fanns i hjärtat. Descartes att det låg i tallkottkörteln. Den amerikanske filosofen William James pekade ut området mellan huvudet och halsen. Ingen trodde att det fanns i något radhusområde eller i någon tvåsamhet. Love is not the answer.

Under vasken i tvättrummet har vi vårt eget lager av blå ikeakassar, hårt skrynklade, knutna till små bollar. Gula ikeakassar får man aldrig ligga med.  


Titel: Mittemellanår
Författare: Alexandra Politidis Palm (1990-)
ISBN 9789198663730
Vendels förlag, Malmö, 2022, skickad via Vendels vänner
Rec-ex? Nix