Fjärilar av Andrea Grill

Jag hade föreställt mig något helt annat när jag beställde hem Fjärilar, den andra volymen i Ersatz serie Naturläror. Jag tänkte lärobok, tjockt glossigt papper, fotografier. Något som jag och dottern kunde ha i fickan när vi gick på upptäcksfärd.

Boken är nätt och reliefmönstrad. Det är en sån där bok du vill läsa i medan du väntar i museets foaljé. Illustrationerna påminner om gammeldags skolplanscher. Vissa är detaljer ur originalkonst.

De måste ha något att lära oss, fjärilarna. Som torkar i solen, äter sockermat och flyger mellan blommor.

Andrea Grill tar sitt ursprung i Hieronymus Bochs tavla Lustarnas trädgård, om en fjärils-fågel som pratar med en människa. Relationen till människan finns hela tiden där. Grill berättar att Vladimir Nabokov var en stor fjärilsälskare. Blåvingearten Madeleine lolita har uppkallats efter hans romankaraktär.

Vingspannet spänner från denna historiska kavalkad till modern forskning. Jag lär mig att vissa fjärilslarver sjunger i för människan ohörbara frekvenser. Deras sång kan få myrstackarna att vårda dem som kungabarn. Och mata dem med myryngel om det tryter.

Det jag tyckte mest om med Fjärilar är att den har en air av något oförstört. Att det finns en plats, i vår tid, för herbarium. Och enda sättet att bevara fjärilar för eftervärlden är i tillslutna lådor med gift.

Jag tycker också om att få en inblick  i forskarens huvud. Hur Andrea Grill fick fjärilsstudier presenterade som något tillgängligt. Med vilka rörelser hon använder sin håv. Hur hon tänker om sitt förhållande till studieobjekten. Döden återkommer, och medvetandet, och Gud. Det är en kärleksfull och filosofisk bild, projicerad ovanpå på den mekanistiska.

Samtidigt är det blandningen av det essäistiska och det populärvetenskapliga som gör att vissa textavsnitt ibland känns oinspirerade.

Den sista tredjedelen av boken presenterar ett urval av dagfjärilar. De avbildas i naturlig storlek, så att du kan jämföra när du går på upptäcksfärd. Där finns den sardinska gräsfjärilen som författaren har doktorerat på. Den vackraste av alla gräsfjärilar, säger Andrea Grill själv. För att se den måste man bege sig till Sardiniens bergstrakter, i branta sluttningar över 700 meters höjd.

Jag nöjer mig med bokens illustrationer.


Titel: Fjärilar: ett porträtt Författare: Andrea Grill Översättning: Joachim Retzlaff Utgivningsår: 2018 ISBN: 9789187891823 Förlag: Ersatz Språk: svenska Omfång: 160 sidor Återförsäljare: t.ex. här eller här