Har döden tagit något ifrån dig så ge det tillbaka : Carls bok av Naja Marie Aidt

En vildvuxen sorgbukett strukturerad med typografi. Naja Marie Aidts fragmentariska Har döden tagit något ifrån dig så ge det tillbaka innehåller dagboksanteckningar, drömmar, brev, poesi, utdrag ur essäer och ordböcker. Ibland känns texten nästan oredigerad. Berättelsen rullas fram bit för bit: telefonsamtalet i natten då 25-årige sonen Carl snedtänt, hoppat ut från femte våningen, och hamnat i respirator på Rikshospitalet, där han förklaras hjärndöd.

Mitt exemplar från stadsbiblioteket är nästan sönderläst. Jag hade tänkt att jag inte skulle läsa den här boken. Jag är så dålig på litterära sjukhusdödar. Tom Malmquists I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv var inte min bok.

Jag började bläddra i Har döden tagit något ifrån dig så ge det tillbaka och upptäckte att Aidt vigt några sidor åt The Visitors, en videoinstallation av Ragnar Kjartansson, som hon sett med Carl på ett galleri i Chelsea. Jag såg konstverket i San Fransisco fyra år senare, och blev också mycket berörd.  En grupp människor sitter i separata rum i ett stort gods och musicerar innerligt, för att gå i samlad trupp över en äng mot en sjö. En skäggig kille spelar gitarr i badkaret så att vattnet skvätter. Kjartanssons framgång beror delvis på att han förstått vikten av humor.

Naja Marie Aidt skriver inte bara om sorgen, dödsbeskedet och om Carl under hans uppväxt, utan om moderskapet. Om hur föräldraskapet fortsätter efter döden. Om kärleken i sorgen, ljuset som faller in genom hans fönster när hon hämtar täcket som bär hans doft. Om föraning, i retroperspektiv, om att Carl skulle komma att dö. Den outhärdliga tanken på det våld som drabbat hennes barns kropp. Värmen i den gemenskap som uppstod mellan vänner och familj.

Har döden tagit något ifrån dig så ge det tillbaka är en vacker och paradoxalt lättläst bok om att förlora ett barn. Jag kommer att bära den med mig länge.


Författare: Naja Marie Aidt, 1963-
Orginalets titel: Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage
Svensk titel: Har döden tagit något ifrån dig så ge det tillbaka : Carls bok
Översättning: Johanne Lykke Holm, 1987-
ISBN 9789146234197
Förlag: Wahlström & Widstrand
Inköpsstället t.ex. här eller här