Brun flicka drömmer av Jacqueline Woodson

Trivsamt leende signerade Woodson min bok: ”Dear Hanna, nice meeting you.” Woodson känns som en person som sprider värme och styrka till världen.

Brun flicka drömmer, Woodsons memoarbok, skildrar ur barnets perspektiv uppväxten som hel, ren, älskad och mycket väluppfostrad. Läsaren får möta hennes familj och omgivning. Det är lyriska bilder med  läskande citronglass och en mamma som gör världens godaste kyckling. Ett eftertextmaterial visar foton på personerna.

Woodson skildrar flera underdog-perspektiv: hon är skilsmässobarn, svart i ett ännu rasistiskt södern på 1960- och 70-talet. Mormodern styr barnbarnens fostran som Jehovas Vittnen, vilket gör Woodson både utvald och utanför. Den svartsjuke guden förbjuder henne att delta i skolans morgonceremoni med flaggan, och äta födelsedagstårta. Med barnets röst blir det oproblematiskt att påtala motsägelser och oförenligheter med det gamla dogmatiska.

Berättarjaget är lillasyster till skolans briljantaste elev. Att det är storasyster och inte berättaren som satt med näsan i boken gör skildringen ovanlig. Hon beskriver hur hon hittade sin egen väg, i ett lästempo som var för långsamt, och med böcker alla tyckte var för enkla, tills hon överraskade med att ha memorerat berättelserna ordagrant och vann epitetet författare.

Formen är radbruten prosalyrik, eller fri vers, synbart enkel, med rytm och inrim i Athena Farrokhzads översättning. Dikterna är 1-2 sidor långa med rubriker. När jag börjar läsa går tankarna till Ædnan, en mil bort. Är det såhär modern vers ser ut? Att Brun flicka drömmer är typograferad med hänsyn till läsbarhetsprinciper (radlängd!) gör läsupplevelsen av Woodson mycket mer angenäm.

När jag kommit in i verket går tankarna till de barnböcker Woodson älskade att läsa. Formen gör berättelsen, ja själva berättandet och skrivandet, mer tillgängligt för ovana. Den är kategoriserad som ungdomsbok men har lika mycket att ge vuxna.

Jacqueline Woodsons memoarer innehåller många fina budskap, om allas lika värde, om hur man kan se på livet, och om hur varje människa har sina gåvor och förmögenheter.


Titel: Brun flicka drömmer
Författare: Jacqueline Woodson (1963-)
Översättning: Athena Farrokhzad (1983-)
ISBN 9789127159266
Publicerad: Stockholm 2018
Förlag: Natur & kultur
Språk: svenska
Omfång: 333 sidor
Kategori: barn/ungdom
Inköpsställen t.ex. här eller här