En roman som värmer ända ner till tårna: Varm mjölk av Deborah Levy

Varm och brokig som en film av Almodóvar. Under karaktärernas färgflagor blottas individer som lever livet i all dess skönhet med sina inre trasigheter.

Engelska Rose är 60 fyllda, pensionerad bibliotekarie, invalidiserad av obrukbara ben. Vacker och elegant kommenderar hon runt sin 25-åriga dotter Sofia Irena, som aldrig verkar kunna ge henne rätt vatten. Roses exmake kallar henne hypokondriker.

Sofia, vars pappa stack när hon var liten, har hoppat av sina forskarstudier i kulturantropologi för att vårda sin mor. De har pantsatt Roses hus i London och åkt till Spanien för att få hjälp av den excentriske Dr Gomez, som praktiserar läkekonst snarare än läkarvetenskap. Villan som hyser hans praktik har en marmorkupol formad efter hans döda hustrus bröst.

De färgstarka karaktärerna är en stor behållning med romanen. I den lilla spanska byn finns Pablo på dykarfirman och en fjättrad hund. Medicinstudenten Juan har varma läppar och händer. Sofia förälskar sig i Ingrid Bauer från Tyskland, en kvinna som kan boxas och rida, och försörjer sig på att sy om begagnade kläder. Ingrid låter varken sig själv eller sina olivträd formas av vindens nycker.  Ibland hoppar hon in som berättare och observerar Sofia, som hon kallar Zoffi. Ingrid för tankarna till amazonerna i Aidt-Moestrups Omina.

Miljöerna är underbara, solgass och Medelhav. Rekvisitan är handplockad med samma skicklighet.

Sofia, gränslös från början, tar ut svängarna, påhejad av Dr Gomez och av ett felläst broderi. Medusan återkommer tematiskt i berättelsen. Med sina lömska, brännande tentakler tar medusorna över stranden. Den förbannade kvinnan måste titta i smyg för att mildra sin förstenande blick.

Roses hypokondriker-roll är kanske inget dumt alternativ till den traditionella kvinnorollen. “To strip the wallpaper off the fairy tale of The Family House … is to find behind it an unthanked, unloved, neglected, exhausted woman”, har Deborah Levy sagt i sin memoar Working Autobiography om att bryta upp från äktenskap, hem och organiserat familjeliv.

Varm mjölk är en berättelse om identitet och föräldraskap, om kärlek som skär som en yxa, men också om att våga utforska livet och sätta sunda gränser för det som är bortom ens kontroll. Det är en bok där karaktärernas nystart växer inifrån. Trots omvändelse under galgen andas slutscenerna hopp.

Det finns en strand bara man klättrar tjugo minuter nedför klipporna, är ett av löftena i boken. Varm mjölk får mig att vilja ha sandaler, sidenbroderier och känna varm sand mellan tårna. Jag kan rekommendera den till alla som har en mamma, en dotter, eller en hund. Möjligheterna är goda att hur komplicerad er egen relation än är, så kommer du både skratta och känna att ni har det ganska bra.


TItel: Varm mjölk
Författare: Deborah Levy
Översättning: Eva Åsefeldt (1982-)
ISBN 9789113083179
Publicerad: Stockholm, Norstedts, 2019
Inköpsställen t.ex. här eller här