I krigsmaskinen av Johan Jönson

Det ska vara april 2020 för att lyssna på röster ur så otvättade munnar. 2020, detta nådens år då vi alla ska prövas av döden. Kanske är klasskampen och de fackliga miljöerna lite mer universella när till och med läkarna på produktionsgolvet funderar på om det är värt att dö i tjänst för en arbetsgivare som inte vill betala för att lagerhålla skyddsutrustning.

I krigsmaskinen är en samlingsvolym med fem diktsamlingar utgivna på Maskinen Förlag 2001-02, när poeten Johan Jönsson avpolletterats från Nordströms. Det är bitvis estetiskt motbjudande civilisationskritik. Yrkena fabriksarbetare, ihjälklämd långtradarchaufför, liktransportör på sjukhus. Tankarna går närmast till The Ballad of Sexual Dependency av fotografen Nan Goldin. Närgånget och oförskönat, utan vaselin över linsen om man så vill, fast hos Jönsson kanske mer attityd än genuint. En del partier påminner om Kentas Kan det va fel på systemet, som stod i mammas LP-samling bredvid The White Album:

Mat och överflöd för de rika.
Vi lever i den oavbrutna nöden.
Det hjälper inte att skrika.
Vi kan bara hoppas på döden

(Johan Jönson, s.58)

Författaren har samplat yrkeserfarenheter från Metall och Kommunal. Svetsning förpackas som poesi. Som David Väyrynens Marken, fast rakt från reptilhjärnan.  

Jobbar som vaktmästare på ett stort sjukhus. Kör lik. På stålvagnar. Till och från bårhuset. Jag bär vita kläder. Och skjuter en vagn genom en kulvert.
(Jönson, s.188)

Fortsättningen följer.  

Mitt problem med Jönsons poesi är de provokativa elementen med könsord, analsex, fisting och incest. Våld- och förnedringsporr som idag har blivit allmängods om man söker på fel ord på nätet. (En gång sökte jag på strumpbyxor för tjocka, för min post-graviditetsmage. En egen genre, tydligen.)

Not my cup of tea, men någonstans kan I krigsmaskinen tjäna som en påminnelse om hur orättvis världen fortfarande är, hur kapitalismen dödar och civilisationen kväver, och hur beroende vi alla är av samhällets mest lågutbildade och hunsade. Vi borde behandla varandra som värdefulla människor. Nu och i evig tid.

Nu ska jag lugna mina borgerliga nerver med TS Eliot.


Titel: I krigsmaskinen
Författare: Johan Jönson, 1966-
Förord: Jörgen Gassilewski
ISBN 9789189066007
Publicerad: Stockholm, Nirstedt/litteratur, 2020
SerieN/L:s poesibibliotek 0025
Inköpsställe t.ex här eller här