Boten värre än soten: biblioterapi med Barbara Cartland

Ibland blir jag trött på mitt pretentiösa läsande av verk vars kvaliteter säkert passerar högt över mitt lockiga huvud. När allt ändå vänds på ända tänkte jag ge romance en ny chans. Barbara Cartland, drottningen av romance, har skrivit över 700 böcker. Jag har läst Helgonet och syndaren.

Unga, vackra Pandora har tagits in i det dystra biskopsresidenset. Hennes föräldrar har haft ett kärleksäktenskap över klassgränserna, och dött i en ridolycka. För att undkomma äktenskap med en äldre präst drar Pandora vanära över sitt eget namn genom att umgås med en beryktad släkting. Greven har nyligen bosatt sig på Pandora framlidne morfars gods och lever i synd. Han har bytt ut tjänstefolket, familjer hotas av svält och gamlingar vräks ur sina stugor. I ett förtroligt samtal avslöjas att greven hyser agg mot Pandoras döde morfar, som blev grym och hårdhjärtad efter att hans arvinge stupat vid slaget i Waterloo.

Boken lyckas faktiskt förjaga dagens oro. Den är så fruktansvärt dålig, en mix av romance, kostym- och klassdrama som känns som svulstig pastisch på Jane Austins ursprungliga romaner. Miljöerna är parodiska med hjortar, broderade kuddar och en servis i gåva från Madame de Pompadour. Styvmodern är fet, ful  och förstör biskopsresidenset genom att inreda i senapsgult och brunt.

Mer intressant är inledningen, där bastanta faster Sofie kastar hatiska blickar på Pandoras slanka figur. Pandora ”förstår” att fastern, med sina rynkor och sin korpulenta figur, hyser agg mot henne som har vackert ansikte och violblå ögon.

Det bisarra fenomenet dyker ibland upp i anglosaxisk film och media. Jag har träffat mången kvinna som hatar och hyser agg till hustrumisshandlare, rattfyllerister och psykopatchefer. Men en kvinna som hatar en annan kvinna för hennes utseende? Vem har hittat på det?

Barbara Cartland (1901-2000) skrev 733 böcker, de flesta romance. Cartland var socialt engagerad och kämpade för bättre äldreboenden, bättre levnadsvillkor för romer, och bättre lön för barnmorskor och sjuksköterskor. I sina romaner introducerar hon läsaren för en engelsk överklassvärld med äventyr, kärlek och lyckliga slut. 


Titel: Helgonet och syndaren
Författare: Cartland, Barbara, 1901-2000
Översättare: Lena Hansen
ISBN 9788711657072
Publicerad: Saga Egmont, 2020, Serie: Den eviga samlingen ; 199
Inköpsställe t.ex. här
Rec-ex? nix