Trion av Johanna Hedman

Tre unga människor möts i Stockholm. Hugo vill ha Thora. Hugo vill ha August. Thora har August. Thora har Hugo. Thora och August har alltid varandra. Hugo ger sig av. August får Thora. De får barn. August och barnet målar tillsammans i hans ateljé. Thora känner Hugos doft i barnets kläder. Det har gått lång tid men det gör ändå ont. Det kommer alltid att göra ont.  

Johanna Hedmans debutroman skildrar klass i Stockholmsmiljö, och spelar på läsarens sympatier med osäkre Hugo, nostalgi över studietiden, läsarens intresse för överklassliv och studier i litteraturvetenskap. Thoras tiara mister tidigt sin lyster genom en kritisk bok om familjekoncernen. Förfärade och rakryggade sitter familjemedlemmarna vid frukostbordet och bläddrar i pappersutgåvan av Svenska Dagbladet. Det blir tyvärr inte mycket mer dramatiskt.  

Karaktärerna Hugo och Thora påminner om Donna Tarts Richard och Camilla. August för tankarna till målaren Strindberg. Är det så oerhört spännande med Thoras familjekoncern? Kanske om man ingår i Bonnierkoncernen, men den här romanen kom ut på Nordstedts.

Jag tycker om nostalgin, den vardagsrealistiska skildringen av studentlivet. Det reciproka i att Hugos utanförskap i Thora och Augusts värld speglas i Thora och Augusts utanförskap i Hugos värld när de hälsar på i den. Jag gillar att Hugo skapar sitt eget liv. Jag gillar Thoras orubbliga självbehärskning, att det blir mer och mer vanligt med kvinnliga karaktärer som inte stereotypt fnissar och dricker rödvin i tjejgäng.

Rikedom är en förtjusande gåva, men inte den förnämsta. Hemmet ledsagar oss dit vi vill och ställer sina fordringar på livet. Det avgörande är det som ingen ser. Outtalade nyanser i relationen mellan Hugo och August är romanens gåta.

Johanna Hedman (1993-) har dubbla universitetsexamina och är väl förtrogen med den studentvärld hon skildrar. Hennes debutroman Trion har beskrivits som årets mest hajpade. Utmaningarna i bokbranchen har sagts driva förlag att satsa på oprövade författare, blanka taveldukar som skulle kunna bli den nya stora. Är förlagen spelberoende eller beror det på läsarnas sug efter nya röster? Jag gläds i alla fall över varje tillskott av introverta kvinnliga karaktärer.


Titel: Trion
Författare: Johanna Hedman
ISBN 9789113114125
Publicerad: Stockholm, Norstedts, 2021