Wunderkammer av Ralf Andtbacka

Den finlandssvenske poeten Ralf Andtbackas Wunderkammer är en intrikat och förtjusande plats att vandra runt i och utforska på egen hand. Ett textuellt rum och även ett grafiskt där Poesibiblioteket frångått sitt vanliga format för ett brett, udda.

Det är inte bara Andtbackas uppräkningsiver som gör denna poesisamling till en liten utställning. Mitt exemplar doftar kamfer, till skillnad från Fröding som levererats i samma försändelse. Den har också ett hål i det sista bildbladet, som återger ett medicinskt tryck från 1600-talet. När jag bildsöker på silhuetten från frätmärket får jag träff på ett fotografi från Hälsinglands museum: En grop med spillning i snön där en ripa legat.

Ralf Andtbacka är en stor poet men en ny bekantskap för mig. Jag överraskas av perspektivskiftet från det klassiska diktjaget som vill fånga sin verklighet och klä den i ord, till en inbjudande – eller i vart fall tillåtande – arrangerad och kurerad samling som läsaren får kliva in i.

Ett tag tänker jag att Andtbacka liksom jag har medicinsk bakgrund. Det verkar han inte ha, men det finns en stor cancerkirurg bördig från Österbotten med samma efternamn. Jag ser spridda ord om gränssnittet mellan kropp och värld, anatomiska och kirurgiska termer. Ett annat tema är ljudåtergivningens historia, shellackharts i grammofonskivor, kassettband. Försöken att fånga ljudmediet i text och tid för tankarna till Valeria Louisellis De förlorade barnen – ett arkiv (2019) tio år senare. Andtbacka har också samplat folklore från Österbotten, rymdtermer samt det vanliga utbudet på en loppis.

Wunderkammer – kuriosakabinett – har den äldre benämningen panoptikon. Varje synligt ting kunde ha en hemlig, metaforisk innebörd. En klassisk wunderkammer karaktäriserades också av sin synbara avsaknad av ordning.

Sjuåringen älskar dikten Fvivet mev ftenav i mummen (Livet med stenar i munnen, förmodar jag).

Jag älskar fjärde strofen i I Poètes ostrobothniens, under rubriken IV Essences ostrobothniennes där Andtbacka räknar ner grundämnena:

”…Magnesium Natrium Neon Flour Syre Kväve Kol Bor Beryllium Litium Helium

& Väte, H.”
(R.A., s.94)

Jag har ett års universitetsstudier i kemi. Jag har aldrig sett periodiska systemet presenterat på det här sättet. Jag tror att det är blandningen mellan igenkänning och överraskning som tilltalar. Jag är lätt att roa.   

Läsaren får gå på skattjakt bland Andtbackas fynd och gåtor. Han är en välutbildad poet. Ord återbrukas och mångfalden gör det omöjligt att fokusera sitt intellekt på någon stor fråga. Handlar poesisamlingen om ting? Om texten? Ljud? Förvarandet och registrerandet av det materiella förflutna? Ord och dikter har så olika valens.

Containern förändrade den ekonomiska geografin och utvecklades från en opraktisk fraktlösning till ett globalt nätverk. Andtbackas Wunderkammer fraktar vidare.  


 Författare: Andtbacka, Ralf
SBN 9789189389267
Publicerad: Nirstedt/litteratur