Troll av Rasmus Daugbjerg – en roman om maktlöshet

Kungen tvingar folket att samla veden till apokalypsen i Rasmus Daugbjergs finlitterära tillskott i trollgenren. Men människan kan skapa sitt eget bottenfrusna helvete.

I sagans form berättas hur folket måste exploatera skogen för att bygga kungens nya slott, hårt som sten men i trä. Trollet som vaktar skogen och dess varelser har att utföra blodigt hämnarverk för intrånget. Folket dignar och svälter. Trollet förmår sig inte gör allt fruktansvärt hon ålagts. Räven hjälper henne. En spelevinkig och barnslig gud, den ende komiske karaktären, härmar prästerna när han ska ge bönesvar och tar förvånat kyrkans ord för sanning. Vilka planer han har haft!

Verket är stiliserat, språket poetiskt och suggestivt i en virvel av jord, blod, sand och död. Det groteska tar stor plats. Kroppar går sönder, magar fylls med sten. Tung sorg och split råder mellan människorna. Trollet är sårbar för den onda kungen och får inte frid i sin håla. Daugbjerg skriver fram inverterade världar där trollet skyr ljuset och det goda. Rävmänniskor klär sig i döda djurpälsar. Kistmänniskor – vad ska vi säga om kistmänniskor? Människorna skäller.

Det paranormala i Daugbjergs saga är inte så mycket trollet som kungens händer. De brer ut sig över jordbruksbygden, sträcker ut sig in i landet, böjer människornas nackar. De dödas revben griper jorden i gravarna. Petra – latinets sten – dräper sitt eget barn.

I detta virrvarr väljer Gud blåögt att komma ner till jorden som en lerklump. Han sitter i ett träd och tjoar. Mäkta förvånad när prästerna låser in honom och kallar honom kättare.

Föds vi verkligen genom döden? frågar romanen. Ur trollets synsätt är den kristna världen förvrängd.

En mörk saga om den förtvivlade världen, där det mest förvridna är vi.


Titel: Troll
Författare: Ramus Daugbjerg, Rasmus
Översättning: Andrea Lundgren
Illustratör: Kinga Bartis
Redaktör/utgivare: Nils Sundberg
ISBN 9789198784831
Publicerad: Flo förlag, 2023
Rec-ex? Nix