Flickornas tystnad av Pat Barker

I Pat Barkers prisbelönta roman Flickornas tystnad berättar tonårsflickan Briseis från Troja om livet som krigsbyte och slav till Akilles. Det är en motberättelse till Iliaden om de grekiska hjältarna och våldet de begår. När Lyrnessos stadsmurar faller väljer drottning Briseis att leva medan kusin Arianna hoppar från citadellet mot sin död. Vem går mot det bättre ödet?  

Det är en roman rik på beskrivningar. Läsaren får ta del av Briseis direkt iakttagna detaljer: skeppen, textilerna, föremålen i det nya lägret. Den objektiva synen bryts av den känslomässiga erfarenheten att leva i fångenskap bland stöldgodset, likställd med ett föremål. Att se grekerna kväva drömmar om Trojas frihet, men ibland själva vara i underläge. Barker förmedlar en stämning av skönhet, undergång och tragik.

Kvinnorna serverar vin, vårdar sjuka, tvättar döda kroppar, sitter vid vävstolarna och gör sina plikter liggandes på rygg. I väven samlas de viktiga personerna i berättelsen. Det är så mycket våld i romanen. Fruktansvärda, meningslösa dödar, inte bara i strid. Pesten kommer. Unga människor offras på likbål under grandiosa begravningsceremonier. Det är sorgliga våldtäkter och slaveri: ”Det syntes i hennes ansikte hur lite hon brydde sig om det. För mindre än en timme sedan hade Odysseus lyft hennes lille son i ett av hans knubbiga ben och slungat honom över Trojas murkrön. Hennes enda barn var dött och i kväll förväntades hon sära på benen för sin nya ägare, en finnig tonåring, sonen till mannen som hade dödat hennes make.”(PB, s.321)

Är livet mer dyrbart för att vi är dödsdömda? Eller mera meningslöst? frågar romanen.

Flickornas tystnad är också en berättelse om manlig och kvinnlig vänskap. Gudarnas nyckfullhet. Akilles mors, havsgudinnans, avsky för födandet och moderskapet. Akilles som en komplex person, vilsen och tom, på jakt efter sin undflyende mor, utkämpandes ett krig som inte är hans.

I en rörande passage kommer Hektors far obeväpnad till Akilles och ber om sin sons döda kropp. Han förlänas vapenvila fram till begravningen. Varför kunde de mäktiga männen inte visa kvinnor och barn samma mildhet?

Briseis uppror består i att hon täcker Hektors döda ansikte med en linneduk. Hon drar trasan ur munnen på en död flicka som har tystats. Gudarna är med henne. Mot slutet av romanen har Briseis möjlighet att fly men väljer att stanna hos Akilles. Hon är gravid. Det är också typiskt för Barkers författarskap: hon visar vägen och nyorienteringen efter våldet.

Pat Barker är född i Yorkshire, England 1943, och inledde sin författarkarriär på 1980-talet. Hennes tidiga romaner skildrar arbetarklass. Genombrottet kom med Regeneration-trilogin om de psykologiska effekterna av första världskriget. Barkers verk karaktäriseras av brutal realism och öga för historiska detaljer, ibland i samma mening.


REF: Smith, R. (2010). Pat Barker. Critical Survey of Long Fiction, Fourth Edition, 1–4.

Titel: Flickornas tystnad
Titel i original: The silence of the girls
Författare: Pat Barker
Översättning: Eva Johansson, 1954-
ISBN 9789100179946
Publicerad: Stockholm, Albert Bonniers förlag, 2020