Bebådelsen av Mare Kandre

Diktjaget har blivit frihetsberövad utav det organiska. Särskilt obefläckad är heller inte avelsen: den vilda, sjuka ängeln efterlämnar varmt sekret och gas.

Mare Kandre avvisar Bibelns utsaga om Marias välkomnande ja. Det är otrovärdigt att hon skulle acceptera, oaktat hur befruktningen går till. Det pulserande, växande, sönderfallande inordnar diktjaget i generationer av moderskap med tidskrävande förpliktelser och tillintetgjorda drömmar. Att ha en kropp är mer som att vara ett djur. Men kroppen kommer också att bli en väg till transcendens längre fram.

Helena Österlund, som skrivit förordet, lyfter fram en rad i första dikten:

Älskade: det finns ingenting du kan göra –

En uppmaning till acceptans att (kvinno)kroppen blir reducerad till ett objekt för främmande besittning. Ordet ”älskade” träffar hårt. Den milda tonen klargör relation och förväntningar men lämnar inte någon utväg. En gammeltestamentlig profetia. ”Jag frågar inte, ty ingenting är rätt”, heter det längre fram.

Diktjaget känner inte att barnet hon fött är hennes:  ”Jag lägger ifrån mig det nu, detta hemska, besynnerliga under” noterar hon, lättad över att graviditeten är över. Världen rymmer en motvikt genom det oorganiska, varaktiga. En möjlighet till rening: ”Ute blåser pesteldarna smittan ur jorden”. Hon hade hellre fötts ur en sten.

Berättelsen om Guds moder slutar ju inte med Jesusbarnet. Från korset fjättras Maria ännu mera. Hon blir hela världens moder. Kraven som ställs av barn och religion är gränslösa:

Mitt huvud är tungt av dignande städer, orter och bosättningar, bebyggelse och civilisation.
//…//
Häpnaden öppnar sin dova, svarta ton i mitt öra.
Varför kom jag hit?

Maria vandrar runt i Lourdes med superkrafter och manar dödsängeln som inför uttåget ur Egypten:

Gå bort!
Gå förbi!
Jag håller kvar ordet i min mun

En motberättelse till Bibeln som får mig att tänka på TS Eliots Journey of the Magi.

Ett kärt återseende: Sara Danius har recenserat Kandres Bebådelsen i DN 1986.


Mare Kandres hemsida: https://www.marekandre.se/Start.html

Titel: Bebådelsen
Författare: Mare Kandre (1962-2005)
ISBN 9789189066779
Publicerad: Stockholm: Nirstedt/litteratur, 2023
Serie: N/L:s poesibibliotekSerie: N/L ; 0124