All min kärlek av Agnes Lidbeck

”Petra kan inte tro att hon är änka nu”, öppnar romanen efter en prolog citerandes en skrift så byråkratisk att jag snart bläddrar förbi den. Agnes Lidbecks femte roman korsar kärleksberättelser och politisk dystopi.

Ungdomsvänskapen mellan Petra och Julia har växtvärk när de åker till fjällen på budgetresa. Där träffar de vännerna Johannes och Axel. Julia är snart färdig journalist och längre fram kämpar hon för demokrati och yttrandefrihet i något diktatoriskt styre som författaren väljer att hålla otydligt. De fyra karaktärerna kommer att sammanlänkas flera gånger under sina framtida liv.

Lidbeck är skicklig på att skriva fram den privilegierade medelklassen, borgerligheten, hemmet, alla attribut. Syskonrivaliteten och spänningar mellan väninnor känns igen från Lidbecks tredje, Gå förlorad.  

Volymen är lite tunn, dystopin så tillbakahållen att jag blir besviken. Samhällsskildringen blir som en vinjett till en berättelse som behändigt nog aldrig skrivs. Jag gillar grundkoncepten om politikens ambivalenta etik och kvinnors och journalisters roll som rebeller i den beskurna världen.

Jag gillar också den bredare kontexten, centrerad kring karaktärerna med tonvikt på familjerelationer. Också av modernare slag: ensamstående Julia gör så mysiga saker med sitt barn. En annan färdigpaketerad variant av moderskap. Jag känner igen allt från reklamen.

Mest av allt gillar jag att återvända till den där fruktansvärda borgerligheten från Lidbecks grymma debutroman. Vi brukade ha högläsning ur Finna sig under stora familjehögtider. Blicken på ritualerna. Rollerna man hade att ikläda sig. Den lilla människans trygghet och bur i att kunna välja rätt örhängen, rätt tröja, rätt skål.

Både Petra och Julia förkroppsligar traditionella kvinnliga värden på olika sätt. Familjedraman döljer politikens och lagens meningslöshet och vänder oss bort från en skräckinjagande auktoritet vars ansikte läsaren aldrig får se. Det är dit vi borde rikta blicken. Men vi ägnar oss åt kärlek. Vår stora tröst.

De vaga hintarna går till Oceanien av Orwell, Boyes Kallocain. Jag tänker på Kristin Nords Utanpåskriften, om syskonrivalitet, föräldradöd, att gå vidare, och på att späcka romanen med många plommon. Sonens uppror mot karriären kvävs. Petras make drabbas av demens. Svärmor verkar ha överlevt förintelsen och finner fäste i familjeritualerna. Här finns många ingångar och trådar som inte utvecklas. Undertryckt, halvt outtalat verkar vara grundtekniken för Lidbecks femte roman. Halvt oskriven.


Titel: All min kärlek
Författare: Agnes Lidbeck
ISBN 9789113128955
Publicerad: Stockholm, Norstedts, 2023