Ædnan av Linnea Axelsson

Jag började högläsa Ædnans inledning medan min treåring satt vid middagsbordet och pillade med sin kyckling. En win-win där jag fick läsa och han fick sällskap, tänkte jag. Vilken litterär moder jag var som stimulerade hans språkutveckling med vuxenpoesi och breddade hans föreställningsvärld.

Vinden lekte
svalkande 
bland pälsstråna
(Axelsson, s.15)

Det sjöng om orden. Jag tänkte på lectio divina, klosterfolkets högläsning under måltiderna, en slags medeltida podcast. Äntligen traditionell poesi med rytm och melodi, jag som nyligen avslutat Agnes Lidbecks mer intellektuella Ur. Jag upptäckte förtrollande ord som ”dolskt”, och ”renskogen” (som min hjärna oavbrutet vill omforma till ”regn”).

Därför blev jag så förvånad när jag läste recensionerna. Till stor del radbruten prosa, skrev Victor Malm i Expressen. De förtrycktas motberättelse. Undervisning utan större konstfärdighet.

Jag läste vidare i Ædnan. En kollektiv berättelse som börjar med födseln av två söner: Aslat och Nila. En stark och en svag. Två släkter följs över generationer. Det handlar om vad marken och vad Sverige gör med dem.

Nej, jag lyckas inte dra övertygande paralleller från Aslat och Nila till Skorpan och Jonatan, eller till Kain och Abel. (Varför är det alltid den mer komplicerade att älska som överlever?)

Jo, jag känner till lite om samerna. Mina föräldrar träffades i David Väyrynens hemby, och min make växte upp där. Jag tycker om att delar utspelar sig i Porjus, där författaren Linnea Axelssons växte upp. En plats jag aldrig har besökt men där min mor fick låna ett hus.

Betydelsen i Ædnan är alltigenom tillgänglig, men texten både lätt- och svårläst. Jag bläddrar hela tiden. Det är som att skrolla igenom en text med ett ord per rad. Läst som prosa bildar de fåordiga raderna typografiska floder av vertikala mönster. Ædnans flod är svart.

Kanske är den yttre formen målet. En 750 sidors kloss mellan Eddan och Odysseus. Och kanske ligger Ædnan närmre folkvisa än dikt.

Men inledningen sjunger.

 


Titel: Ædnan : epos
Författare: Linnea Axelsson, 1980- (författare)
ISBN: 9789100173647
Publicerad: 2018
Förlag: Albert Bonniers förlag
Språk: svenska
Omfång: 759 sidor
Återförsäljare t.ex. här och här