Varför är jag så ledsen, jag som är så söt av Ingvild Lothe

Illustration: Ledsen prinsessa. Privat ägo.

I mitt förra liv fick jag underkänt på en gradering. Jag hade varit skadad och inte kunnat träna, men gick ändå upp. Tillfällena kom inte ofta. Jag hade köpt en ny hakama, och hade min nya, fina gi. När jag med tårar i ögonen läste resultatet tänkte jag: ”Jag som var så fin.”

Minnet får mig att plocka upp Ingvild Lothes första diktsamling Varför är jag så ledsen, jag som är så söt. Det hade också kunnat vara poetens namn som lockade. Förlaget It Lit hade jag inte hört talas om.

Omslagets illustration av Krister Kanck skildrar i fyra bildsekvenser en tampong-puppa-snippa ur vilken kommer en fjäril. Det ovidkommande menstemat återkommer ingenstans.

Poesisamlingen reser från barndom till ung vuxen i rättfram vardagslyrik. Från smörblommor och fjordhästar landar läsaren i en urban miljö med Netflix.

Det är upprörda personliga stämningar. Med vuxenkroppen mister människan en del av sin lätthet och frihet, och diktjaget hatar det. Diktjaget har humör, röker i barndomslandet och går på krogen. Hon är hänryckt bara över sin bristande anpassning. Tillvaron skaver, det ordnade vuxenlivet är oåtkomligt. Sexet ofta dåligt, själarna smala. När Lothe beskriver månen som ”guds avklippta tånagel” är hon lyrisk (Lothe, s.84).

Svärtan skildras med humor:
När jag sa att jag var ett vildjur i sängen //
tänkte jag på sengångaren

(Lothe, s.62)

I tredje delen av diktsamlingen, med titel ”det sexuella helvetet och jag”, skildras i starka bilder en tillvaro med absurd förväntan på en annans kropp:
Jag tvättade bort munnen, läpparna, talförmågan, //
allt jag någon gång hade sagt
.” (Lothe, s.59)

En del av poesins musikalitet har gått förlorad i översättningen, förstår jag när jag ser videoklipp där Lothe läser på norska. Orginalet verkar innehålla mer inrim.

Kanske är den största förtjänsten med verket att det är en realistisk ung kvinnoröst som talar. Det är tillgängligt och begripligt. Det påminner om Nina Hemmingson utan bild.


Svensk titel: Varför är jag så ledsen, jag som är så söt
Orginalets titel: Hvorfor er jeg så trist når jeg er så søt
Författare: Ingvild Lothe, 1990-
Översättning: Carl Lindsten, 1986-
ISBN 9789198446524
Utgivningsår: 2018
Förlag: IT-LIT
Inköpsställe här eller här