HP Lovecrafts Anteckningsbok

Jag brukar kokettera med min breda okunskap i litteratur. När jag skulle uppdatera mig inför Hanna Hallgrens nyutgivna Vinterresan kom jag hem med Sanna Hartnors Hamnen. Jag har tagit fel på Dockhaveri och Smockadoll. Och när jag beställer hem Anteckningsbok av H.P. Lovecraft, veckans bok förlaget Ellerströms erbjuder till vrakpris,  så tänker jag att Lovecraft är, tja, romantiker. Det hörs väl på namnet? (*)

H.P. Lovecrafts Anteckningsbok är en liten svart volym med karmosinröd ram. Ett svartvitt foto visar en man i glasögon och fluga. Lovecrafts nisch var övernaturlig skräck. Han skrev om oförklarlig ondska, urgamla krafter bortom räckhåll för vår moderna civilisation. Föreställningsvärlden är imponerande. 

I förordet förstår jag att H.P. Lovecraft redan gjort entré i våra liv. Han författade The Call of Cthulhu 1926 – om en död och drömmande varelse, dyrkad av en kult. Min stora flicka fick en mjukis-Cthulhu av min paganistiska svärmor för många år sedan, kanske som motvikt till den katolska fostran vi lovade vid hennes dop. Jag har hittat barnteckningar med raden ”Jag älskar dig Cthulhu” i hennes rum.

Anteckningsbok är fragmentarisk och innehåller idéer till handlingar och dramatiska scener. Tvåhundratjugotvå fleurs du mal. Varje ansats ruvar på en mörk saga: ”Man bor vid kyrkogård – hur överlever han? Äter inget.” (Nr 112.) ”Okända eldar sedda nattetid på andra sidan kullarna.” (Nr 96.) Det är kropp-och-själ-byten. Utomvärldsliga upplevelser. Drömmar, skulpturer, mörker, fasa. Människans nyfikenhet leder henne att utforska hemligheter som förgör henne.

Gillar man skräck måste verket vara en skattkista. Det är inte min genre. Mitt brådmogna barn som älskar Chtulhu tog med sig Lovecraft för att skriva själv. Jag sover med ljuset tänt och krucifixet kvar runt halsen.  

*(Jag vill bara säg att jag har massor av universitetspoäng. Jag ägnar dagarna åt strukturerat arbete. Jag sätter koder och klassificerar och skapar ordning i kaos med mina händer. Vill jag ha hjälp med att sätta ord på en litterär konstruktion pratar jag med min huskonstnär. Ofta finns ett konstkoncept att låna. Litteraturen är mitt fält för det oskolade upptäckandet. Det enda vilda som finns kvar. )


Titel: Anteckningsbok
Orginaltitel: Commonplace book
Författare: Howard Phillips Lovecraft (1890-1937)
Översättning, förord och kommentarer: Jonas Ellerström (1958-) och Mattias Fyhr (1970-) ISBN 9789172472013
Publicerad: 2008, Lund
Förlag: Ellerström,
Inköpsställen t.ex. här eller här