Tänk istället: “Jag har tid”

Att vila är att ta ansvar, är budskapet i Tomas Sjödins bok Det händer när du vilar. Jag plockade upp den på second hand för något år sedan. Symptomatisk nog har jag aldrig tagit mig an den, och den har varit nära att följa med när bokhyllan rensas. Mitt exemplar har massor av understrykningar, som om det varit med om en studiecirkel. Livsstilen är min mormors.

Det händer när du vilar är en hyllningsbok till vilan, egentligen till den judiska sabbaten, och är full av formuleringar som ”Fixa inget. Ödelägg inget. Låt det vara som det är. Tills imorgon.” (Sjödin, s.80.) Titeln för tankarna till neurovetenskap som är så populärt i samtida essäer, men budskapet i boken är andligt. Det som händer när vi vilar, enligt Sjödin, är att vi bygger bärande relationer och finner vår plats i skapelsen.

Boken hyllar också den gemensamma måltiden. ”Orden kompanjon och kompis härrör från latinets cum (med) och panis (bröd) – någon man delar brödet med, alltså”, skriver Sjödin.

Sjödin föreslår att en istället för att tänka ”Det tar tid” ska försöka tänka ”Jag har tid.”

26 juli är det officiella Sjusovardagen, lär jag mig. Den infaller nästa fredag, när vi är på familjevecka på en folkhögskola. Tabata 07:30 står det på programmet, tydligen en högintensiv träningsform.  

Jag tror jag stannar i sängen.


Titel: Det händer när du vilar
Författare: Tomas Sjödin, 1959-
ISBN 9789173872980
Publicerad: Örebro : Libris, 2013
Inköpsställen t.ex. här eller här