Expedition Svalbard 2011

Expedition Svalbard : lost views on the shorelines of economy skildrar den hotade naturen på Svalbard och beskriver en expedition med M/S Stockholm, där konstnärer, vetenskapsmän och författare samlades under projektet Art, Science and the Research Journey: Expedition Svalbard 2011.

Boken varvar fotografi, vetenskap, historia, sagor, poesi och essäistiskt material. Landskapet i det klassiska naturfotografiet påminner om Islands.  Jag lär mig att den svenske geologen Otto Torell var den som på 1800-talet lade fram de vetenskapliga beläggen för Agassiz hypotes om istider.  

Jag tycker om hur Expedition Svalbard skriver in i den historiska och litterära traditionen om Arktis. Tyrone Martinsson inleder med Franklin-expeditionen 1818, en hörnsten i Annie Dillards Att lära en sten att tala : expeditioner och möten (här). Martinsson citerar Thoreau och Arne Naess. Det finns foton tagna av Nils Strindberg 1896, för att visa hur The Hanging Glacier har krympt. Nils Strindberg som namngav Anna’s Glacier efter sin fästmö.

De nordiskt klingande namnen – Sorgfjorden, Fuglefjorden, Svitjodbreen –  befäster känslan av samhörighet. Kanske har vi som nordbor ett speciellt ansvar att värna om den här vildmarken.  

Jag blir berörd av sektionen av Steve Bezencenet under titeln ”Postcards from the Arctic” med virtuella vykort, fullskrivna och utan mottagare, som listar namn på upptäcksresanden, naturligt förekommande djur, grundämnen, fartyg, företag. Det rör mig på ett särskilt sätt, liksom de lekfulla fotona av Christ Wainwright, och Gunilla Bandolins förslag på ett hyllningsmonument till valen som byggde Europa genom att dess olja blev till lampbränsle i städerna.

Expedition Svalbard kom ut 2015 och känns samtida, vacker och mångsidig i den friska strömmen av ekokritik. Jag plockade upp den i shoppen på Museum of Photography i Berlin, som däremot hade tjänat på att ställa undan sin daterade sexistiska propaganda i en mörk källare.


Titel: Expedition Svalbard : lost views on the shorelines of economy
Editors: Tyrone Martinsson, Gunilla Knape & Hans Hedberg
Martinsson, Tyrone, 1967- (redaktör/utgivare, författare, fotograf)
Knape, Gunilla, 1946- (redaktör/utgivare)
Hedberg, Hans, 1945- (redaktör/utgivare, fotograf)
ISBN 9783869305905
Publicerad: Göttingen : Steidl, 2015
Språk: Engelska 221 s.
Inköpsställen oklara, upplagan är slutsåld här