Underjorden

Jag läste nyligen Mathilda Gustavssons Klubben, mycket välskriven och läsvärd. Beskrivningen av arbetet med DN-grävet känns som en nykter utsaga i kontrast till det härjade patriarkatets konspirationsteorier. Forum verkar  ha varit så mycket: en fantastisk scen, en plats för konsertpianister att öva piano, en brottsplats. I Klubben får läsaren också bilden av att Forum var en plats där etablerade utnyttjade de oetablerades kreativitet för att föda sin egen konstnärliga karriär.

FISK, fina katters klubb, är namnet på Elake Måns klubb i den senaste Pelle Svanslösfilmen. Kanske en parodi på Forum, fast familjefilmens Måns tafsade inte. Jag har inte sett Pelle Svanslös sedan jag var barn, och jag uppskattade satiren över vuxenvärlden och njöt av Uppsalanostalgin. Fyraåringens behållning verkade vara en chans att äta något gott och kura ihop sig i mammas famn.

En annan bok med bilder från underjorden är Daniel Gustafssons Odenplan. Jag är bara femtio sidor in, och den är så fruktansvärt vackert skriven att det tar andan ur mig. Läs den.


ISBN 9789100177645 ; ISBN 9789198505528