En smakebit på søndag – Black Box

”Jag vill att folk ska läsa den här boken för att ta del av det som hände den dagen – av min egen upplevelse, min motpart herr Noriyuki Yamaguchis ord, utredningarna, och av det som klarlagts av det insamlade materialet. Jag vet inte vad alla kommer att tänka om det. Men även om inte det nuvarande rättssystemet kan ge någon dom i det här fallet, är jag ändå övertygad om att det kommer att komma många till nytta att klargöra omständigheterna kring fallet och att skapa en bred debatt i samhället.” (Ito, s.14)

Min smakbit kommer från inledningen i Shiori Itos bok Black Box, som kommer sinnrikt paketerad i en svart låda. Lager efter lager av svart papper måste vikas bort för att kunna ta del av verket. Shiori Ito (1989- ) är journalist med fokus på jämställdhet och mänskliga rättigheter. Hon har tilldelats priset The Best Journalism Award av Free Press Association of Japan för Black Box.

Fler smakbitar här.


Titel: Black box
Originalets titel: Burakku bokkusu
Författare: Shiori Ito, 1989-
Översättning Vibeke Emond (1956-) ; redigerad och förkortad av redaktörerna Agnes Ahlsén (1992- ) och Sara Hallonsten (1988-) i samråd med författaren.
ISBN 9789198524611
Publicerad: Skärholmen, Systerkonspirationen, 2019