Det blåser på Månen

ur Det blåser på Månen (Vingförlaget, 1954), s.15. Illustration av Nicolas Bentley

Hannele skrev om Eric Lindsäters Det blåser på månen (här). Vi har en gammal utgåva från 1954, fyndad på Myrorna eller möjligen arvegods. Titeln dyker upp ibland i engelska filmer, romaner och intervjuer, men jag har inte läst den.

Boken har nostalgiska retroillustrationer, bl.a. av karaktären Fröken Tjatlund, flickornas humorlösa guvernant som nästan bara pratar om fakta. Tankarna går till den strama Prussiluskan, med det ouppskattade jobbet att trygga Pippi Långstrumps liv och hälsa.

Ur Det blåser på Månen (Vingförlaget, 1954), s.23. Illustration av Nicolas Bentley. Fröken Tjatlund skjuter på en av flickorna som varit inne och ätit gott i flera veckor, men inte har hunnit promenera. Nu för tiden vet vi att motion inte betyder så mycket för vikten, men får oss att må bra på andra sätt.

Eric Linklater (1899-1974) var romanförfattare och poet från Orkneyöarna i Skottland. Han började läsa medicin vid Aberdeen University men bytte till engelsk litteratur, och arbetade som journalist. Under andra världskriget var han kommendör på Orkney Fortress, och blev sedan rektor vid Aberdeen University. Han skrev över 30 böcker, ofta med kännetecknade satirisk kvickhet.


Ref: Linklater. (1995). Merriam-Webster’s Encyclopedia of Literature, N.PAG.

Originalets titel: The wind on the moon.
Titel: Det blåser på månen
Författare: Eric Linklater (1899-1974)
Övers. av Hugo Hultenberg (1907-1978)
Ill. av Nicolas Bentley
Publicerad: Stockholm, Vingförl., 1954S