Signal av Kristofer Flensmarck

Ett soppkök för hungriga, som öser skopa efter skopa. Omslaget till klossen liknar det stränga skrivhäftet, men trycket på är iridiscent och minimalt: visst får du försöka glittra som enhörning, men utrymmet är starkt begränsat. 

I Kristofer Flensmarcks poesisamling Signal är raderna arrangerade i alfabetisk ordning, där fonetiska och grafiska element repeteras med meningsbärande förändringar:

en monolit
en mottagare
en mur
en mur mellan
en mur runt
En mörkare kraft

(K.F., onumrerat)

Det är meditativt och vilsamt, ibland krävande. Min hjärna försöker förgäves få syn på mönster för versaler och mellanrum. Jag fyller i själv: Oändlig banan. Parallella stolar. Någon gång förekommer grafiska rim där magin försvinner när jag läser ut dem: ”Biosfär II // Bipolär del1”

Det är en annan sorts poesi än ordkrockandets. Orden blir både synliga och osynliga genom sin plats i en lång rad, där språket är en levande organism som brer ut sig i rymden. Variation gör repetition mänsklig, har jag hört i en hiss någonstans, och det blir aldrig så konceptuellt att det mänskliga går förlorat. Kanske på grund av avsteg som biosfär-bipolär ovan, och de lyriska vardagsbilderna: ”Trosor med hästar och prinsessor på en lina”.

Misstanken att alla rader har körts genom sorteringsfunktionen i ordbehandlaren gör mig lite avogt inställd.

Det poetiska uttrycket är utsatt för repression genom alfabetets och vokabulärens begränsning. Proceduren är begränsad och deterministisk. Vi går från A till Ö.

Kanske hade verket kunnat kortas ner. Det är en tjock bok för pengarna.

Skalor kolliderar, läsaren förs stundom ut i rymden, men är oftare på någon personlig, existentiell krigsskådeplats där allt är stilla. Tillvaron anno 2020, 2021?

Mal och låga. Solar. Jag ser referenser till andra litterära verk. Ibland skrattar jag, som åt ordet poltergeist.

Det finns en stram prick på omslaget till Flensmarcks Signal, i kontrast till det voluminösa innehållet, ett grafiskt och audiellt assemblage som leker med repetition och ersättning. Verket balanserar mellan rörelse och stillhet.


Titel: Signal
Författare: Kristofer Flensmarck
Red: Kettil Kasang
ISBN 9789198620337
Publicerad: Anti, 2021

Mer Kristofer Flensmarck här