Tiken av Pilar Quintana

Det berättas att en trädgårdsmästare höll en vidsträckt trädgård i förstklassigt skick i väntan på ägarens återkomst. Trädgårdsmästaren fick komplimanger för den fina skötseln, och en besökare frågade när ägaren senast hälsade på. ”För tio år sedan”, svarade trädgårdsmästaren. ”Varför är då trädgården så välskött?” frågade besökaren. ”För att jag väntar på att han ska komma tillbaka”, sa trädgårdsmästaren. ”Här är så fint att man skulle kunna tro att han kommer imorgon”, sa besökaren. Trädgårdsmästaren svarade leende: ”Idag.”

Med samma hängivenhet sköter 40-åriga Damaris ett stort hus på en stenig landtunga i Colombia i Pilar Quintanas roman Tiken. Hon lever med sin make, fiskaren Rogelio, i fastighetsskötarnas enkla byggnad. Regn och insekter plågar dem i deras bostad, men att flytta in i stora huset föresvävar dem inte. Kanske hade de haft ett bättre ekonomiskt läge om de inte investerat stora summor i infertilitetsbehandling som ändå inte gav dem något barn.

För flera decennier sedan förolyckades villaägarnas son vid klipporna, och flera fastighetsskötare har väntat på att familjen ska återvända. Damaris, då själv ett barn, var med vid dödsolyckan och blev skuldbelagd. Nu håller hon huset i så gott skick hon bara kan, trots att ägarna varken betalar eller hör av sig. Hon skurar och polerar detta mausoleum över den lyckliga familjen som hon själv aldrig fått växa upp i och aldrig kommer att få. Hon och maken håller rent i den torrlagda poolen, och när hunden hon adopterat trasar sönder de fina gardinerna på klädstrecket tappar hon besinningen.  

Miljön är ett samtida Colombia med sina samhällsproblem. Människor dör våldsamma dödar, en rullstolsburen gammal man hittas tippad i havet. Damaris mobiltelefons kontantkort är alltid tomt, och hon köper mat och medicin på kredit. När hon adopterar en hjälplös hundvalp lyckas hon ändå hålla den vid liv. Tiken blir Damaris och Rogelios följeslagare genom tillvaron, och hur de trivs och vad de gör tillsammans fluktuerar som naturens, samhällets och människans nyckfullhet.

En kortroman som skriker att alla behöver ett kärleksfullt hem och en uppväxt fri från våld.


Titel: Tiken
Författare: Pilar Quintana, 1972-
Originalets titel: La perra
Översättning: Annakarin Thorburn, 1980-
ISBN 9789189105256
Publicerad: Malmö : Rámus, 2021