Förbrytare och förlorare av Felicitas Hoppe

Trädgårdsmästaren Georg Meister förändrade Europas bild av Japan under slutet av 1600-talet. Som anställd vid Nederländska ostindiska kompaniet reste han vid två tillfällen till ön Dejima i Nagasaki och skrev sedan ”Der orientalisch-indianische Kunst- und Lust-Gärtner“ (1692), där han skildrar de miniatyrträd vi idag kallar bonsai.

Felicitas Hoppes novellsamling Förbrytare och förlorare – fem porträtt  presenterar trädgårdsmästare Georg Meister och andra historiska personer – och deras följeslagare som inte gick till historien.

Under rubriken Meister – Maraton är det gissningsvis Maraton som berättar. I en tågkupé (obestämbar i tid – järnvägsnätet byggdes ut på 1870-talet, och konduktören förevisar ett fotografi, dvs 1800-1900-tal) får vi höra talas om trädgårdsmästaren som tar sällskap med ryttmästare Hund på väg till Amsterdam. På Ostindiska kompaniets skuta anlägger Meister fyra trälårar med jord och odlar sallad. Djävulsön, Godahoppsudden, Batavia, Java – det blir en reseberättelse i klassisk kolonial stil, men med ett udda odlingsperspektiv. Typiskt Hoppe vars säregna berättarstil har paralleller till sagan.

Både Rittmeister Hund och Andreas Cleyer (1634-1697/98), som Meister möter i Hoppes version av resan, är autentiska historiska personer. Förbrytare och förlorare verkar alltså ha betydligt mer äkta fakta än Hoppes drömbiografi Hoppe (2013), och lånar element från historisk roman, autofiktion och reseberättelse.

Det fjärde porträttet Safari om John Hagenbeck (1866-1940) berättar om lillebror till framgångsrika djurhandlaren Carl Hagenbeck som försåg hela Europa med djurparksdjur, men också arrangerade de etnografiska expeditioner och utställningar – mänskliga zoon – där etniska grupper fick skådespela i dioramor med uppstoppade djur. De första som ställdes ut var en grupp samer.

Dehiwala Zoo på Sri Lanka grundades 1920 av John Hagenbeck och har nyligen lagt ut en film på youtube om sina egna zoologiska utställningar av inhemska etniska grupper, utformade för att demonstrera icke-europeers underlägsenhet. John Hagenbecks Ceylon Zoological Gardens Company konfiskerades vid krigsutbrottet 1940 genom hans tyska medborgarskap. På youtube finns också en tysk arkivfilm från Hamburg 1945 där ett par av storebror Carl Hagenbecks elefanter arbetar med att röja sönderbombade byggnader.

Felicitas Hoppe belönades med det prestigefulla Georg Büchner prize 2012, det viktigaste litteraturpriset för tyskspråkig litteratur. Med berättarröst från sagan och reseberättelsen är Förbrytare och förlorare en allmänbildande och balanserad exposé.


Titel: Förbrytare och förlorare : – fem porträtt
Titel i original: Verbrecher und Verlorer.
Författare: Felicitas Hoppe
Översättning: Sara Eriksson
ISBN 9186703048
Publicerad: Malmö : Rámus Förlag, 2011Svenska 180 s.