Hunter i Huskvarna av Sara Stridsberg

Det är en myt att en människa kan simma genom en blåvals kroppspulsåder. Naturen väcker vördnad och mycket som skrivits om våra marina däggdjur är baserat på myter. I Sara Stridsbergs novell Valarna besöker en flicka en valturné där besökare betalar för att vandra runt inuti den döda kroppen: ”På håll såg de valen ligga där som en strandad gud, förnedrad och upphöjd på samma gång, det var något pornografiskt över den, något djupt skandalöst.”

Stämningarna fluktuerar mellan dröm och verklighet, kanske minst i novellen jag verkligen inte kan släppa: Lone Star State där Stridsberg låter en sörjande bror upprätta en relation med sin systers dödsdömde mördare och närvarar vid avrättningen. Blir avståndet till den döda systern ännu större nu, när den sista som rörde vid henne i livet är död? undrar jag som läsare. Ett exempel på när fiktionen når bortom autofiktionen. Stridsberg står på offrets sida och visar hur sorgen och saknaden aldrig tar slut. Jag som skyggat för Kärlekens Antarktis tänker att jag vågar läsa den nu.

De drömska har ofta vattenlinjer och ovanligt många möten med döda djur. Det är flera fäder som inte tar sitt ansvar. Hunters alkoholiserade pappa på parkbänken i Huskvarna. Hazel och Robins pappa Bill bjuder in de halvvuxna barnen till sin lyxvilla där Hazel blir mördad av Bills älskarinna. I novellen Vi är rovdjur kör far runt i en midnattsblå kärra med tydliga drag från Lolita och Dolores-variationerna.

Titelnovellen Hunter i Husqvarna skulle kunna ses som en metafor för insjuknande i psykisk sjukdom. Berättarens barndomsvän Hunter samlar på herrelösa hundarna i det övergivna mentalsjukhuset, och en dag finns där en varg. Psykisk sjukdom återkommer också i den sista novellen Skogås, där berättaren talar till sin döda syster.

Jag tycker mycket om det fina omslaget som jag föreställer mig avbildar E4:an söderut längs Vätterns östra kant. En utskjutande udde med tallar, John Bauers trolska natur, mot en overkligt rosa bakgrund och versaler i silver.


TItel: Hunter i Huskvarna
Författare: Sara Stridsberg
Omslagsformgivare: Nina Ulmaja 
ISBN 9789100190712
Publicerad: Stockholm, Albert Bonniers förlag, 2021
Rec-ex? Nix