Imorgon och imorgon och imorgon av Gabrielle Zevin

Emily blaster. Jag upptäckte spelet sommaren 2022, innan jag kände till Zevins roman. Ett onlinespel med enkel grafik som loopar Chopins fantasiimpromptu med plåtburksklang. Spelaren får en vers av Emily Dickinson och ska skjuta ner de fallande orden i ordning med en dekorerad pil. Den bizarra mixen av gudomlig poesi, primitivt dataspel och pangpang är barockt tjusande.

Emily blaster är ingen förlaga utan är inspirerat av Zevins roman Imorgon och imorgon och imorgon, där det är huvudkaraktären Zadie Greens första spel. Zadie är en introvert person som älskat och programmerat dataspel sedan hon var barn. Det är genom spelen hon lärt känna sin vapendragare Sam Masur som har konstnärlig läggning och känsla för dramaturgi. Sam är fast i en sargad kropp efter bilolyckan som dödat hans mor när han var sju år. Zadie läser speldesign på MIT och tillsammans med sin rike, snygge kompis Marx startar Zadie och Sam ett framgångsrikt spelföretag som gör berättande spel med imponerande grafik och ljud.

Det är inte lätt att för Zadie Green som kvinna i en mansdominerad spelbranch, men också Sam, Marx och Zadies tidigare lärare Dov från MIT kämpar med erkännande för sitt arbete och balansen mellan artistisk integritet och kommersiell tillgänglighet. De möter den unge vuxnes utmaningar i yrkes-, vänskaps- och kärleksrelationer i sin tid och värld.

Pikant nog har också författare Zevin anklagats för att inte ge cred till en kvinnlig spelutvecklare. Brenda Romeros pionjärspel Train (2009) är mycket likt romanens spel Solution som handlar om att vara medskyldig [1].

Gabrielle Zevin har tidigare skrivit ungdomsromaner och det märks. Det är fokus på relationer och Zevin verkar älska berättelser mer än språk: “There’s nothing wrong with seeking stories out of life. We crave it, and books do try to explain the universe to everyone”, sa Zevin i en intervju 2014 [2]

För mig som aldrig fastnat för dataspel är största behållningen av Zevins Imorgon och imorgon och imorgon den digitala miljöbeskrivningen. Dataspels komplexitet i fråga om narrativ, dramaturgi, filosofi och moral. Någon har sagt att för dagens unga kommer berättelserna inte från böcker, utan från spel. Efter Zadies roman känns det inte fullt så illa.


Emily Blaster finns här: https://gabriellezevin.com/emilyblastergame/

Titel: Imorgon och imorgon och imorgon
Originalets titel: Tomorrow, and tomorrow, and tomorrow
Författare: Gabrielle Zevin
Översättning: Niclas Nilsson, 1971-
ISBN 9789100801106
Publicerad: Stockholm, Albert Bonniers förlag, 2023

Ref:
[1] Sophia Nguyen. (3 C.E. 2023). Bestseller finds itself in a conflict about credit. Washington Post, The.
[2] Hoffert, B. (2014). Gabrielle Zevin. Library Journal, 139(7), 119.