I Tanger av Christine Mangan

Jag sträckläste den här romanen under en het sommardag. Lite formulaisk, men kanske för att det var första bok efter James Joyce. Rapp handling. Klass, kläder och kolonialism. Två opålitliga berättare dricker te och gin i Nordafrika. Christine Mangan har valt att skildra iakttagelser om det sociala spelet, vilket är ett säkert kort. Den fattiga flickan med dunkel bakgrund möter den sköra lilla rika flickan som inte vet att ta vara på sig.

Paralleller har dragits till Donna Tartt, och liksom Den hemliga historien saknar Christine Mangans debutroman nästan helt skildringar av erotik. Ett småfegt sätt att komma undan ett svårt moment i författararbetet, om du frågar mig. Jag hade nog strukit ett par ”Tanger”, som mässas rytmiskt genom hela texten. Berättelsen gör sig säkert som film. Bra sommarläsning!


Titel: I Tanger Författare: Christine Mangan Översättning: Rose-Marie Nielsen (1940-) ISBN 9789177813484 Förlag: Modernista, 2018 Språk: svenska Sidantal: 270 sidor Återförsäljare: t.ex. här och här