Dur och moll med Smockadoll: 0 [noll] av Kristian Carlsson

Foto: P.F.

Den var en slump att jag plockade upp en av Kristian Carlssons många diktsamlingar. Jag tänker att jag borde läsa (ännu) mer poesi, och jag gillar Hanna Riisager och hennes coola förlagsnamn. Men det här var inte Dockhaveri utan Smockadoll. Dockadoll, spela roll.  

Kristian Carlssons 0 [noll] består av fyra diktsviter med kvinnoroller.

Modern är en lång uppräkning, ett kategoribygge med motsägelser, där höjden skapar rymd för det osägbara. Diktjaget är ett vuxet barn som skildrar relationen till modern ”som kunde ha gjort en superhjälte av mig// med sitt enstaka uppdrag”.  

Karaktären i Farmodern verkar vara född kring 1910-talet, en kvinna med hemligheter. Pysslades med pelargoner gav hon diktjaget en lycklig barndom och flest kramar av alla. Under fortsatt uppräkning skildras samhällets och teknikens utveckling:

Som såg vattnet dras in,
som såg elen dras in,
som såg telefonen dras in,
som såg teven dras in,
som såg toaletten dras in,
som såg fäna motas ut,
som hade riktig grädde i kaffet

Flickvännen handlar om en relation i det förflutna, om familjelivet som inte blev, stoff för den oskrivna kärleksromanen. Kunde det ha varit annorlunda?

Dottern handlar om diktjagets dotter, död i magen några månader in: ”Rätt som det är tänker jag på henne// en fosforescensverkan”. I denna avslutande diktsvit byter språket prägel. Det är ”lakejsjälens opaliska avskum”, ”en osynliggjord dekonfityr”, och ”anhangets synkroniciteter” i fläckvis kontrast till verkets annars tillgängliga vardagsspråk. Ett avsiktligt försvårande av kommunikationen.

Roligast är diktsamlingen när Carlsson oväntat klistrar över sin negerande världsbild:
[farmodern]”som bar mig till dopet// men det har jag annulerat”, och
[dottern] ”som får mig att utplåna Shakespeare, nu finns han inte

Någon tydlig plats finns inte. Fyra begynnelser, står det på baksidan. Karaktärerna i sviterna känns väldigt mycket som en släkt, ett nedstigande led runt samma diktjag. Inte så mycket nollor som mindre länkar i en kedja.


Titel: 0 [noll] : diktsviter
Författare: Kristian Carlsson, 1978-
ISBN 978-91-86175-58-0
Förlag: Smockadoll
Utgivningsår: 2016
Omfång: Ca 68 s
Inköpsställen t.ex. här eller här