Biblioterapi del4: Nora Roberts

Efter att jag provat Barbara Cartland (här) ingick jag och Hannele en överenskommelse att jag skulle jämföra med Nora Roberts.

Efter ett misslyckat försök med en historisk roman lyckades jag ta mig igenom Nora Roberts Född ur elden. Den utspelar sig på Irland, där en egensinnig kvinnlig glaskonstnär från landsbygden blir upptäckt av en rik galleriägare från Dublin. Han lanserar hennes konst. Hon slår igenom och blir ekonomiskt solid, och accepterar hans frieri (efter de obligatoriska fnurrorna).

I persongalleriet finns en död, idealiserad pappa; den präktiga storasystern som tar hand om den bittra modern; medarbetaren på galleriet som har humor och finess; den vackra änkan som suktar efter galleriägaren; galleriägarens förfinade farmor som återupplivar en förlorad romans från ungdomstiden, samt några hjärtliga, robusta bybor.

Det jag tycker om med boken är att den med värme skildrar den irländska landsbygden. Det är ett kärt återseende när vi semestrat i området för två år sedan. Jag tycker om beskrivningen av systerns pensionat, som ger mig känslan av en underbar weekend på landet. Jag tycker om konsthantverksarbetet med glasmassa, nyligen aktualiserat i Ida Andersens roman I oxögat.

Jag tycker också om askunge-temat, drömkarriären, konflikterna mellan autenticitet och kultivering, vad det gör med konstnärssjälen, men i någon mån även oss alla. Jag uppskattar kvinnliga karaktärer som verkligen inte drömmer om att bli räddade från sitt eget liv.

Det jag ogillar med boken är den totala förutsägbarheten. Sidokaraktärerna är så parodiska att jag vrider mig. Hantverket är i mitt tycke bättre än Barbara Cartlands, miljöbeskrivningarna mer målande, intrigen mer intrikat, men jag kommer nog inte att läsa författaren igen.

Ändå får jag tillstå att Född ur elden påminner mycket om en Harlekin-roman jag läste om så ofta i tonåren att jag länge sparade den i min museilåda. Den handlade om en fattig skådespelerska i London som möter en rik och reserverad man. Född ur elden kommer in i mitt liv ett par decennier försent, när jag fått smak på mer än konserverad frukt. Men askungesagan är evig.


Titel: Född ur elden [Elektronisk resurs]
Originalets titel: Born in fire
Författare Roberts, Nora
Översättning: Holm, Gunilla
ISBN 9789100176365
Publicerad: Albert Bonniers förlag
Inköpsställe t.ex här
Rec-ex? Nix