Vacker var han, utav börd… av Kathinka Lindhe

Kathinka Lindhes biografi om Sixten Sparre kom 2020, och passar väl in i det flöde av historieskrivning och korrekt benämning av kvinnomord som anstår dagens samhälle. Lindhes bok har undertiteln: Sixten Sparre, mannen som mördade Elvira Madigan. Han var en copycat-mördare.

Sagan om parets olyckliga kärlek är välbekant. Som barn sjöng jag det svenska skillingtrycket. På gymnasiet praoade jag på Stora teatern i Göteborg och såg repetitionerna av baletten Elvira Madigan. Prima ballerinan hade två klänningar för rollen, en vit och en solkig. På scenen skjuter han henne på en sommaräng. I verkligheten, berättar Lindhe, var det kallt och terrängen oländig, omgiven av täta nässelsnår.

Den romantiska mytbildningen som omgärdar mordet och självmordet, förklarar Lindhe, kan bero på att det var augusti och nyhetstorka. Med traditionell misogyni skuldbelade medier mordoffret, om hon ens nämndes. 1800-tal.

I förordet beskriver Lindhe släktens skam över Sixten Sparre, som var hennes farmors far. Sparres hustru Luithgard var 30 år när hon blev änka med deras två barn i lågstadieåldern. Släkten fick samla ihop pengar så att Luithgard kunde köpa tillbaka sina egna ägodelar från konkursboet. Hon återhämtade sig inte efter sin makes ekonomiska och sociala våld, och levde ett stillsamt liv i Vetlanda.

Kathinka Lindhe har gjort ett gediget researcharbete till sin bok Vacker var han, utav börd: Sixten Sparre, mannen som mördade Elvia Madigan. Boken är utgiven på Ekström & Garay och är väldigt välgjord även formmässigt.

Lindhe sätter tidigt Madigan-mordet i ett intressant historiskt perspektiv. Det föregicks av ett liknande mord i Wien ett halvår tidigare, där den österrikiske kronprinsen mördade sin 17-åriga älskarinna Maria Vetsera och sedan tog livet av sig själv.

Möjligen tycker jag att Sixten Sparre framställs som väl präktig tills han bryter ihop. Han framstår som en framgångsrik social renässansmänniska med litterära ambitioner, samtidigt skrupelfri och skuldsatt över öronen. Elvira Madigan kan inte ha varit någon match för honom. Lindhe beskriver henne som en hårt hållen ung kvinna som reste från sin fars cirkus i tron att hon skulle gifta sig i Köpenhamn.

Det besvärliga lynnet,” citeras hustrun Luitgard om Sixten Sparres humör, och det är så mycket ledtråd läsaren får. Slog han henne, undrar jag? Vem mördar en medmänniska och sig själv utan att ha utövat våld tidigare?

Kathinka Lindhe  har tidigare gett ut Sorgeliga saker hände : Elvira Madigan, Sixten och mig : en historia om Lycka, berättad 125 år senare (Utblick media, 2014). Den är nog också mycket läsvärd.


Titel: Vacker var han, utav börd … : Sixten Sparre – mannen som mördade Elvira Madigan
Författare: Kathinka Lindhe, 1950-
ISBN 9789189308299
Publicerad: Lund, Ekström & Garay, 2020