Kärleken är dödens motsats av Roberto Saviano

Kärleken är döden motsats är en  reportagebok med skönlitterära kvaliteter. Läsaren får möta 17-åriga Maria och 21-åringa Enzo i Syditalien i början på 2000-talet. Enzo har tagit värvning för att få pengar till bröllop och kontansinsats. Men utlandsuppdrag i de fredsbevarande styrkorna är farliga och till slut är det bara kärleken och pennan som håller Enzo kvar.

Det är poetiska bilder i en socialrealistisk berättelse om krig som glider in i varandra. De unga soldaterna accepterar identitetsbrickorna på sina tungor liksom de gamla kvinnorna tar emot eukaristin. För dig utgiven. Scenen där Maria tar farväl är övermänsklig.

Syditalien är överrepresenterat bland män som tar värvning, och Italien överrepresenterat bland utlandsstationerade män som dör i tjänst, skriver Saviano. Han frågar inte explicit varför utan förlitar sig på kontrastverkan. Han berättar om Marias kärlek och drömmar om en framtid i vackra Afganistan.

Fattiga unga män lockas med pengar och av ideal om kropp, självutveckling, status och patriotism. Liksom i USA kan man fråga sig vilka som upprätthåller systemet? Hur en grupp kan definiera kraven på en annan socialgrupp så att det resulterar i unga mäns beredvillighet att sätta andras behov över sina egna liv.

Det tjocknar till socionomernas eko mot gravarna: för de fattiga är kroppen redan prisgiven.

Tilltalande med Savianos verk är formatet, den fina översättningen och poesin. The Opposite of Death, titeln på engelska, pekar bredare än den svenska. En essäistisk reflektion över kärlek avslutar det nätta verket.

Roberto Saviano (1979) är en italiensk journalist, författare och essäist mest känd för Gomorra (2006) om den neopolitanska maffian Camorra, som också har filmatiserats.


Titel: Kärleken är dödens motsats
Titel i original: Il contrario della morte.
Författare: Roberto Saviano, 1979-
Översättning: Barbro Andersson, 1937-
ISBN 9789173372084
Publicerad: Stockholm, Bromberg, 2008