Livet är att välja

Valupptakt på Kulturkollo, och jag lyfter på hatten och tackar Fanny för en lättsam utmaning denna allvarstyngda vecka.

Läsa snabbt eller läsa långsamt? Långsamt.

Läsa eller lyssna? Läser bättre själv. Hade ljudbok via Storytel under föräldraledighet, men tappade ofta koncentrationen. Ibland saknar jag att inte kunna sätta på Strindbergs Inferno de där nätterna sömnen inte vill infinna sig men man inte kunde lämna sängen. Jag kände att jag utvecklade mitt språksinne och levde ett välordnat liv.

TV-serier eller film? Film, men det händer att jag syndar med Netflix.

Independentfilm eller filmbolagsfilm? Önskar jag kunde säga mest independent, men sanningen är nog att jag ser lika av varje.

Singelläsning eller slalomläsning? Slalom, telemark och nu för tiden även backhoppning.

Låna böcker eller köpa böcker? Har börjat köpa mer och mer, ser det som kulturstöd, men lånar fortfarande hem alltför mycket från biblioteket. Vem kan motstå?

Science fiction eller fantasy? Inte om jag slipper.

Fantasy eller fiktion? Min make fick två förnamn efter Tolkienkaraktärer, och det är den enda roll fantasy spelar i mitt liv.

Fiktion eller biografi? Fiktion. Hade en biografi-period när jag var yngre och hade tagit intryck av att många framgångsrika människor sa att de läste biografier. Idag vet jag att det betyder att de inte läser skönlitteratur.

Läsa efter att-läsa-lista eller spontanläsa? Spontanläsa, och läsa bokcirkelböcker, som har deadline. Jag har önskelistan på mitt konto i nätbokhandeln och drömmer om att en dag trycka på “Lägg alla böcker i min varukorg”.

Läsa gammalt eller läsa nytt? Gärna båda.

Läsa i förstaperson eller läsa i tredje person? Beror på berättelsen. Vill någon läsa Lidbecks Finna sig i första person?

Pocket eller inbunden? Har börjat att bara köpa inbundet, efter att jag hört någon säga att hon kände sig färdig med pocketformatet, och det lät så himla lyxigt.

Inbunden eller läsplatta? Pappersbok. Men efter en reflektion över hur marknadsföring använder nostalgi för att rikta vår konsumtion mot dyrare produkter undrar jag om jag bara har fallit i fällan?

Novell eller roman? Läser hellre essä än novell om jag ska läsa kort av samtidsförfattare. Flera moderna novellsamlingar står tyvärr kvartslästa i hyllan. Men gärna noveller av de gamla husgudarna, som man vill lära känna bättre, men inte riktigt hinner med.  Har fina samlingsvolymer fyndade på secondhand. Novellix verkar också  charmigt, men jag står inte ut med tanken på fler föremål för dåligt lässamvete, även om volymerna är små.

Läsa enstaka böcker eller läsa bokserier? Enstaka. Om det inte är väldigt, väldigt bra.

Läsa svenska författare eller utländska författare? Gärna båda. Ibland är det riktigt främmande väl tungläst.

Läsa debuterande författare eller etablerade författare? Båda. Inget är ju någon kvalitetsgaranti. Älskade t.ex. Den hemliga historien, men kom inte igenom någon av Donna Tartts senare romaner.