Anils skugga av Michael Ondaatje

Michael Ondaatjes Anils skugga skildrar inbördeskriget i postkolonialistiska Sri Lanka. Den handlar om att leva vidare,  efter våldet,  och vid dess sida. 

Anil är född i Sri Lanka och återvänder efter lång bortavaro. Efter ett dåligt äktenskap under studenttiden har hon funnit sin plats i livet som rättsmedicinare. Övergiven av sin väninna som fått Alzheimer har hon åkt ifrån sin gifte älskare, författaren Cullis, efter en dramatisk weekend.

Anil kommer till inbördeskrigets Sri Lanka som representant för en människorättsgrupp. Hon sätts i kontakt med arkeologen Sarath. I ett grottssystem dit bara myndighetspersoner har tillträde finner de en yngre kropp som gömts i historiska gravar. Deras efterforskningar om kroppens identitet försätter dem i fara.

Romanen handlar minst lika mycket om de bifigurer Anil och Sarath möter. Saraths läromästare Palipana, en blind epigrafiker, som läser berättelser ur stenristningar. Flickan Latha som bevittnat mordet på sina föräldrar, och inte kunnat lita på någon förrän hon träffade den snart blinde gamle mannen. En passage är som en fristående novell.

Medicine is a cruel mistress, brukar man säga, och det gäller Saraths bror Gamini, som också tar stor plats i romanen. Gamini har gett upp allt utom läkaryrket i en värld av fattigdom och krig. Han tar amfetamin och opererar, sover på sjukhuset, och utfärdar alla rättsintyg.  

Jag är skeptisk till romanen i början. Jag förstår inte motivationen till den farliga jakten på kroppens identitet, hur den kan vara så avgörande. Anils karaktärsbygge får mig att tänka på Jack Nicholsons karaktär i As good as it gets: ” I think of a man and I take away reason and accountability”.

Ondaatje använder en yttre berättare. Han låter karaktärerna ses av de andra karaktärerna, observeras i privata ögonblick. Det är fina miljöbeskrivningar, fakta och folklore. Jag gillar romanflätningen, ett slags color blocking av karaktärer och berättelser.


Titel: Anils skugga : roman
Orginaltitel: Anil’s ghost
Författare: Michael Ondaatje, 1943-
Översättning: Thomas Preis, 1938-
ISBN 9100573159
Utgivningsår: 2000
Förlag: Bonnier
Inköpsställen (enbart engelska upplagan) t.ex. här eller här