Orissa av Ola Julén

Som att klä av sig naken och drapera sig med brännmaneter. Upplevelsen är speciell.

Jag var tvungen att stänga av ljudupptagningen när Ola Juléns poesisamling Orissa presenterades i Örnen och Kråkans podd. Det hjälpte inte med en svettig kerub snusandes mot kinden. Jag kände mig alldeles tom.

I kort, stram form presenteras dikterna, en typisk mening per blad. Det är förtvivlan, utanförskap, längtan, dödstankar:

Jag förstår inte hur det kan ta så oerhört lång tid
innan den här sommaren är över
.”

Orissa kanske inte liknar något annat i svensk poesi. Men det är ord och formuleringar jag hört i andra rum. I hus där papper mals på plats för att inte komma på avvägar.

Jag kan inte värja mig från tanken att Orissa är ett verk som är omoraliskt att sprida och äga. Även om Ola Julén själv har gett ut det på indieförlag.

Det är här vår gemensamma bärkraft slutar. Den enskildes bärkraft. Konstens och poesins. Människans blick förhäxas av de som kommit för nära lågan.

Orissa, som 2011 återtog sitt ursprungsnamn Odisha, är ett område i Indien som var under brittisk ockupation. Under det s.k. POSCO-Indien-projektet trängdes stamfolk bort från Orissas mark, och skog skövlades för att göra plats åt ett omstritt stålverk. När POSCO drog sig ur projektet var författaren Ola Julén redan död. Jag vet inte vad Orissa har med innehållet i det här verket att göra. Det känns som ett Cartier-smycke från 1980-talet: en dyr och fåfäng dröm.

Formatet är tilltalande, ett nålbrev av smärtpunkter. På andra sidan brospannet finns The Inman Diary: A Public and Private Confession (Daniel Aaron, Harvard University Press, 1985). Arthur Inman (1895-1963) var en stormrik, eccentrisk Bostonbo och en medioker poet som led av depression och hypergrafi. Han dokumenterade precis allt fram till sin olyckliga död vid 68 års ålder. Hans dödslängtan, förtvivlan och smärta är invävd bland sjutton miljoner ord.

Sommaren är kort.


Titel: Orissa
Författare: Ola Julén, 1970-2013
ISBN 9789198505559
Publicerad: Stockholm : Nirstedt/litteratur, 2019
Inköpsställen t.ex. här eller här