Familjen Morelli av Per Schlingmann & Karl Ljung

Jag ger inte upp hoppet om att återknyta till en lite lättsammare läsning. I bibliotekets nyhetshylla hittar jag Familjen Morelli : en gastronomisk feelgoodroman. Maten och vinet lockar.

Boken är som sliskig läskeblask. Jag börjar storkna redan på första sidan. Stryk! vill jag vråla. Fokalisera! Lämna någonting till läsaren! Att Bonniers har förvärvat Strawberry Publishings verksamhet borgar tydligen inte för någon kvalitet. Att författare saknar hantverksfärdighet är vi läsare vana vid, speciellt de som liksom Schlingmann & Ljung är proffs på annat, men en redaktör kan väl ett förlag ändå uppbåda?

”De får sitt kaffe med en liten kaka i silverförpackning bredvid.” (PS&KL, s. 22.)

”Hon känner efter så att de ångestdämpade tabletterna ligger i handväskan, behöver vara säker på att de finns där.” (PS&KL, s. 27.)

Schlingmann & Ljung använder sällan skådade stilistiska grepp som show AND tell. Försöken till feministiskt engagemang blir till märkliga uppvisningar. Miljöbeskrivningarna är skamlöst överlastade, sorgfälligt detaljerade redogörelser, som ”Ljudet av hennes fotsteg dämpas av den gröna mattan som är fäst i träet med guldfärgade spikar med centimeterstora huvuden.” (PS&KL, s. 36.)

Nostalgin håller mig kvar. Ett helt kapitel utspelar sig på ett flygplan till Italien. Huvudkaraktären Lisa får sätta sig på vilken stol hon vill, bredvid en främling. De pratar med varandra, dricker vin ur plastmuggar. Kyssen hänger i luften. Gud, så jag längtar.

Schlingmann & Ljung bjuder på en föreläsning om hur man korrekt häller sockret i espresson. Jag som trodde att de där plastspatlarna man brukade få på bensinmackarna längs Autobahn var utformade för att spara på material.

Uselt litterärt hantverk, men det är Toscana och skymningsljus och mat och vin. Att läsa är att resa, och i år är jag djupt tacksam över lågbudget. Jag plöjer nästan femtio sidor. Nåja, trettiofem då.

Nästa gång häller jag försiktigt i sockret längs espressokanten.


Familjen Morelli : en gastronomisk feelgoodroman
Författare: Per Schlingmann, 1970-
Författare: Karl Ljung., 1973-
ISBN 9789189057418
Publicerad: Stockholm, Strawberry förlag, 2020
Rec-ex? Nix