Livet efter dig av Jojo Moyes: feelgood med substans

Livet efter dig berättar om 28-åriga Louisa Clark, brittisk arbetarklass utan formella meriter och driv, och egensinnig klädsmak. Hon bor kvar hemma och bidrar till familjens försörjning genom sitt caféjobb, när det mysiga lilla caféet slår igen.

Louisa får jobb som personlig assistent åt jämnåriga Will, som har blivit nästan totalförlamad. Hans actionsfyllda liv har krympt till ett annex på de välbärgade föräldrarnas gods, och hans ex-flickvän har gått vidare. Vad Louisa inte vet när hon tar jobbet är att Will har planerat för assisterat döende i Schweiz. Louisa har sex månader.

Livet efter dig är det första jag läser av Jojo Moyes, men jag har ofta sett hennes namn i bokbloggvärlden. Jag instämmer i att Moyes är skicklig på relationer. De brittiska klassklyftorna skildras underhållande och är en av behållningarna. Sidokaraktärerna är schablonartade, men det blir mest komiskt och lättsamt, och jag gillar att Moyes försöker att visa att alla innerst inne ändå vill väl. Språket är helt ok för genren.

Romanen har en touch av Pygmalion, men kanske mest självtranscendens – att hjältinnan går upp i något större än sig själv, och glömmer sina egna bekymmer för en stund.

 Jag tycker om att boken fungerar både som eskapism, och som lättillgänglig ingångsport till större och svårare frågor: livets mening, familjens och kärlekens kraft, men också funktionsvarierades möjlighet att delta i samhällslivet, assisterat döende, autonomiprincipen och patientens beslutsförmåga. ”Du behöver inte prata över huvudet på mig. Min hjärna är inte förlamad – än”, säger Will till sin mamma.

Originalets titel Me before you är smått genialisk i sin dubbeltydighet. Den fångar både det gamla jaget, och att sätta sig själv i första rummet – kärleken till trots. Moyes har skrivit fler böcker om småtokiga, generösa Louisa Clark. I  Still me blir hon personlig assistent i New York åt en gamling som har varit moderedaktör.


Titel: Livet efter dig / Jojo Moyes ;
Författare: Jojo Moyes (1969-)
Originalets titel: Me before you
Översättning: Emö Malmberg (1962-)
ISBN 9789197980364
Publicerad: Stockholm, Printz Publishing, 2012