Klara och solen av Kazuo Ishiguro

Klara är inte den mest avancerade modellen av AI-robotar, men ovanligt känslig och observant. Hon väljs ut som följeslagare åt tonårsflickan Josie. Josies klippske och kreative barndomsvän Rick har skyddats från förädlingsprocesserna, men priset är högt. Ett nytt klassamhälle har uppstått där AI-robotar, förädlade människor och de naturliga ska relatera till varandra.

Ishiguros berättarröst känns igen från Never let me go, där han också i första person låter läsaren landa i dystopin. Klara verkar ta in verkligheten genom ett rutnät av bildfönster, som kan visa flera och ibland motsägelsefulla parallella skeenden, för att fånga komplex kommunikation. Klara är som ett altruistiskt, autistiskt barn. Hon har svårt att förflytta sig på ojämn mark, och måste ta hjälp av människor.

Sci-fin lämpar sig ypperligt när Ishiguro tröskar sig igenom ämnen som miljöförstöring, doping/människoförädling, kloning, barnuppfostran, nepotism, religion/vidskepelse, donation av kroppar till forskningen och omhändertagande av döda.

Jag tycker också om de nästan plågsamma partierna där Klara utvecklar ett spirituellt förhållande till solen, som hon vördar som till en gud. Klara offrar hälften av smörjvätskan inuti sitt huvud i hopp om ett mirakel för Josie. Ishiguro punkterar bubblan Religion.

Min bokklubb har parallelläst Klara och solen med Rutger Bregmans I grunden god. Bregman lägger fram flera berättelser om varför människan till sin natur är skapad för samarbete och samförstånd, t.ex. den verkliga berättelsen bakom Flugornas herre. De skeppsbrutna pojkarna överlevde fridfullt tillsammans. Jag tänker på Bregman när Josies pappa i Klara och solen hjälper Klara med ett kriminellt vandaliseringsprojekt som Klara behöver hjälp att genomföra.

Om Never let me go lämnade mig modstulen och illamående, så slutar Klara och solen i en mer förhoppningsfull ton. Kanske finns det hopp för människan, och kanske kan teknologin och mänskligheten kan samexistera.


Titel: Klara och solen
Författare: Kazuo Ishiguro 1954-
Översättning: Niclas Hval 1974-
ISBN 9789146237556
Publicerad: Stockholm, Wahlström & Widstrand, 2021