Storytel revisited och Schulmans barnbok

Stora barnet ville ha Storytel på sommarlovet. Jag hade ett abonnemang när jag var föräldraledig och båda händer var upptagna. Förstasidan i appen var värre än jag mindes, bjärt och blingig som en pachinkohall, och jag kunde först inte hitta någonting alls jag ville läsa. Storytel är som att gå in på Pressbyrån för att få ett mål vällagad mat.

Så kom jag på att jag brukade lyssna på Inferno på nätterna när jag inte kunde somna om, och efter lite sökande hittade jag Hemsöborna och blev lite gladare. Jag satte Valborgsmässoafton på Nytorps gärde i min virtuella bokhylla och gjorde ett bokmärke vid kapitel 14. Genast hemtrevligare.

En del saker på Storytel har blivit bättre: tillkomsten av ett generösare utbud på engelska.

Flera saker är sämre: det vansinniga interfejset som jag antar är menat att få dina hjärnceller att gå i spinn. Bokmärken placeras inte längre automatiskt, det är ett evigt bläddrande när man återvänder till en påbörjad bok. Öppnar jag en ny bok hamnar jag heller inte automatiskt i början, utan flera kapitel in. Avskyr, avskyr. Jag hittar ingenstans att ändra dessa grundinställningar. Ett meddelande till kundtjänst är efter fem dagar fortfarande obesvarat.

Det mest pushade utbudet är lite ledsamt. Snabbprocessat, färdigtuggat. Förväntat.

Oväntat bra är möjligheten att justera uppläsningshastigheten. Vi har en med språkstörning här hemma, med svårigheter att förstå och processa språk. Genom att sänka hastigheten till 0.7x hinner barnet hänga med. Att inläsarna låter drogade och som i en skräckfilm från 1970-talet verkar inte bekomma. Barnet fastnar såklart för Bajsfesten (2010) av Alex Schulman med illustrationer av Emma Adbåge. Adbåge tycker vi alla om, men storyn i Schulmans barnbok är riktigt dålig och bygger utan finess på att babyn bajsar ner sovrummet och pappa. Vi lyssnar på ljudspåret i bilen. ”BAAAAAJSFEEEEST” stönar inläsaren på 0.7x hastighet med syntetisk demonröst.

Barnet vill att jag ska köpa pappersboken för att kunna titta på bilderna i lugn och ro. Jag säger att den har sålt slut.  


ISBN 9789129722529