Sommarens utmanare: Harlekin

Förra sommaren utmanade jag och Hannele varandra att jämföra Nora Roberts och Barbara Cartland. Det är bra att träna på att variera sina prestationer, så i år valde jag en Harlekinroman. Jag har lyssnat på på “Löfte om framtiden” av Michelle Smart medan jag klippte tillbaka blåbärslandet.

Beth jobbar som festfixare och tar hand om en baby. Pappan dog i en olycka, och barnets mamma var som en syster för Beth. Hon lovade på dödsbädden att ta hand om baby Dom.

Beth får i uppdrag att arrangera en exklusiv bal på ett palats i Wien. Den mörke, stilige mannen visar sig snart vara festens verklige huvudman: en stormrik företagare från en anrik familj. Han är farbror till Beths baby och Beth tvingas in i ett arrangerat äktenskap för att trygga barnets framtid och sitt fortsatta umgänge. Etc.

Äktenskapet som institution, arbete vs familj, ekonomisk trygghet vs känslomässig autenticitet. Valen avhandlas monolog och dialog.

Romance trumfkort är att genren fokuserar på den kvinnliga protagonisten och låter läsaren undersöka hennes livsval. Skulle du lämna ditt vanliga liv för att jobba långa dagar för ett exklusivt lyxmärke? Sätta dina barn i internatskola? Avstå passion för ekonomisk trygghet? Veckans Harlekinproblem.

Genren har hängt med i tiden. Mannen kliver upp ur sängen när kvinnan verkar ointresserad. Hon förvärvsarbetar, men vill också vara närvarande förälder. Det står ingenting om hennes vikt och midjemått. Bara en sak känns oerhört förlegad: hon är fortfarande oskuld.

Trots det lyckliga slutet finns det ändå en uppföljare till Smarts roman. Jag tror jag spar den till 2022.


ISBN 9789176339985