18 noveller av Marlen Haushofer

Marlen Haushofers noveller är ultrakorta, en bara två A5-sidor. De mest positiva skildrar relationen mellan människa och djur. Huskatten Milli och hennes snövita kattunge; en ekoxe på en blå matta av förgätmigej som blir muta för att besöka en sjuk vän.

Några noveller utforskar relationen till auktoriteter. En förälskad skolflicka, ett örfilat barn. En hustru köper ett myrtenträd istället för de nya skor hon hade behövt – ett exempel på den eskapism Haushofer ska ha beskyllts för i sitt författarskap.

Men överlag är Haushofers värld genomträngande mörk och skör. Novellen Julmiddagen med de inneboende skildrar olycksmänniskor som samlas till en festmåltid. En självmedicinerar med alkohol efter att ha skjutit en ryss; en kan ge sig åt vem som helst för att slippa hunger, köld och våld; en gammal dam har förlorat hela sin släkt och sin fina våning; värdinnan har själv förlorat sitt lilla barn:

“‘Stille Nacht, heilige Nacht’, ljöd det på nytt, och hela tiden hördes denna sång som är populär därför att den påminner människorna om deras förlorade oskuld, om vitpudrade julgranar, skir bjällerklang, snö, rökelsemoln, svarta speglar på isarna och älskade ansikten som inte mera finns till.”
(M.H.,s.98-99)

Flera noveller handlar om människor under andra världskriget. Barn och män som förlorats, vuxna som lever vidare som skuggor, sköra existenser som försöker nyorientera sig. Haushofer skildrar människor i omänskliga situationer, fruktansvärda handlingarna män tvingas begå som alienerar dem från sig själva, sina medmänniskor och sina framtida barn.

En författare på människornas sida, mot kriget. Noveller om melankoli och sorg, ensamhet och gemenskap.

Marlen Haushofer (1920-1970) har omtalats för sina skildringar av efterkrigstidens Österrike och dess sätt att gå vidare. Hon är mest känd för den civilisationskritiska romanen Väggen.


Titel: 18 Noveller
Originalets titel: Schreckliche Treue. Urval
Författare: Marlen Haushofer
Översatta från tyska av: Anders Björnsson, 1951-
ISBN 9789187393525
Publicerad: Lund : Celanders förlag, 2018
Rec-ex? Nix