På bio: Clifford den stora röda hunden

Mellanstadietjejen Emily Elizabeth är fattigast på elitskolan i New York och mobbas av de elaka tjejerna. När hennes ensamstående mor ska på jobbresa får hennes socialt misslyckade morbror ta hand om henne ett par dagar. I ett orientalistiskt tält med hemlösa exotiska djur introduceras Emily och hennes morbror för en röd hundvalp av en mystisk herre.

Hunden växer sig gigantisk över en natt och den röda jättehunden Clifford blir en hyresgästmardröm, en barnvaktsmardröm, ett instagramfenomen och ett eftertraktat byte för ett skrupulöst genteknikföretag.

Sexåringen förkunnade att filmen var hemsk eftersom de slogs med chips- och godispåsar, sprutade sås och sprätte flingor på varandra. Tekniken med CGI och live-action-animering fungerar väldigt väl.

En berättelse om att leva med någon som är annorlunda och om att våga göra sin röst hörd. Liksom i Roald Dahls Häxorna i regi av Robert Zemeckis (2020) har filmen inget magiskt sagoslut utan inbegriper varaktig förändring.

Den ursprungliga Clifford kommer från en nordamerikansk barnbok av Norman Bridwell 1963 som har inspirerat till en mängd barnböcker och tv-serier. Clifford den stora röda hunden har beskrivits som en av de mest omtyckta nordamerikanska barnbokskaraktärerna för barn i förskoleåldern.