Nya Lyrikvännen 5-6, Antiken

Antiken är temat för Lyrikvännens aktuella dubbelnummer, och vår middagsdiskussion slutade med Diogenes, filosofen som levde i en kruka och grundande cynicismen. Diogenes verkar ha levt på att förlämpa människor med sina egna förutfattande meningar. När Platon sagt att definitionen på en människa är en fjäderlös tvåbening ska Diogenes ha kommit till akademien med en plockad kyckling.

Lyrikvännens redaktörer håller fast vid sin ledartypografi utan marginaler. Matilda Amundsen Bergström skriver att Sapfos tystnad kanske är det vackraste antiken har gett oss. Malte Persson skriver om Schiller och avförtrollning, betydligt mer svårbegripligt än hans senaste Nalle Havsöga.

Sist i Lyrikvännen återges ett utdrag ur medeas här av Eva Kristina Olsson. Jag har hennes diktsamling girlanden virvlar ditt hjärta & medeas här hemma sedan jul, men kommer inte längre än till första dikten. Ett kärnfullt kretslopp som kan läsas om och om igen. Liksom Dominique Fortier i Pappershem skriver Olsson om ett äppelhjärta.


ISBN 9789198604399, ISBN 9789189113428