Omständigheter av Annie Ernaux

Annie Ernaux roman Omständigheterna är en folkhälsovetenskaplig skräckhistoria. WHO delar in aborter i säkra, mindre säkra och osäkra. Den illegala abort Annie Ernaux genomgick i Frankrike på 1960-talet tillhör den sämsta kategorin.  

Man skattar att sju miljoner kvinnor läggs in på sjukhus årligen på grund av osäkra aborter. Den största åldersgrupp som genomgår osäker abort är 15-19 år. Nästan varje abortrelaterat dödsfall och funktionshinder skulle kunna förebyggas genom kostnadseffektiva folkhälsointerventioner inklusive sexualupplysning, användning av effektiva preventivmedel, tillhandahållande av säker, lagligt framkallad abort och human postabortvård av hög kvalitet, skriver Fathalla (2020) [1].

60 år har gått, inte mer, sedan 23-åriga studentskan Annie Ernaux i Rouen blir oplanerat gravid, söker hjälp att avsluta graviditeten och genomgår en osäker abort i Paris. Hon behöver en livräddande operation och fem dagars sjukhusvård.  

Abort är en öppen hemlighet i Frankrike 1963. Den unga kvinnan har svårt att få tag på information, och när hon modigt pratar med bekanta och vårdpersonal skiljer sig deras reaktioner. Att hon har samtyckt till sex och söker abort gör henne utsatt för sexuella påtryckningar. Ingreppet är dyrt, hon måste ta lån och jobba extra. Aborten förfrämligar henne för alltid från katolicismen, och graviditeten förfrämlingar henne från omgivningen.

Annie Ernaux skildrar klarsynt utsattheten för fysiskt, institutionellt, socialt och ekonomiskt våld. Språket är nästan bokstavligen färglöst, fokus ligger på detaljer som gatunamn, miljöer, analyser av ansiktsuttryck. Det påminner om Lukasevangeliet, där detaljer i händelseförloppet är centralt.

I västvärlden genomgås ungefär hälften av aborterna av unga kvinnor som vill senarelägga sitt första barn. Annie Ernaux beskriver sin abort som en förutsättning för henne att senare upplåta sin kropp till en önskad graviditet, och filosoferar över sin livmoder som identitetsförändrare.

Aborten är en transcendent upplevelse och datumet markerar för henne en andra födelsedag. Aborten, skriver Ernaux, separerar henne från sin mor och slungar henne ut i världen. Genom att välja abort väljer hon att inte reproducera moderskap, att inte upprätthålla rollen och identiteten som mamma i rakt nedstigande led.

Expressens recensent Gunilla Brodrej kallar abortscenen för äcklig och kallt grafisk. Skillnaden mellan att föda fram ett foster i tredje och ett barn i nionde graviditetsmånaden är mest en fråga om längd och mängd. Varför är det unikt kvinnliga alltid äckligt?

Detaljer som har utelämnats av Ernaux är smärtan vid framfödandet, den taktila upplevelsen, blodspåren som måste ha bildats i korridoren när hon tvingas förflytta sig från den gemensamma toaletten till rum 17 i studentboendet för flickor, där väninnan O. ska hjälpa henne. Ernaux utelämnar att hon saknar något för att dela navelsträngen med på toaletten och desperat har försökt. Alla som har försökt nypa av en navelsträng begriper plötsligt den äckliga scenen av Moa Martinsson i Kvinnor och äppelträd där Sally föder och biter av blodsbandet. ”Jag var ett djur”, skriver Ernaux om när hon klämmer fast kroppen mellan låren och hasar efter hjälp.

Äckligt. Det är på något vis alltid äckligt när kvinnor värjer sig själva och sina liv.

”Vi gråter tyst. Det är en namnlös scen, livet och döden på samma gång. En offerscen”, skriver Ernaux om tidsrymden hon sitter med väninnan O. på sängen efteråt (A.E., s.100). De lägger kroppen i en tom skorppåse. Skorpan, Astrid Lindgrens Skorpan. Den svenska språkdräkten skapar en oväntad poetisk mjukhet i den här bilden.

Jag tycker om Ernaux existentiella funderingar, närvaron och frånvaron i ögonblicket, nedslagen i historien och den sociala användningen av den personliga berättelsen. ”Dessa saker hände mig för att jag skulle skildra dem”, skriver Ernaux, ”Och det sanna målet med mitt liv är kanske bara detta: att min kropp, mina känslor och mina tankar ska bli till skrivande…” (A.E., s.123)

Ett alltmer spännande val för Nobelpriset i litteratur.


TItel: Omständigheter
Författare: Annie Ernaux , 1940-
Översättning: Maria Björkman, 1967-
Originalets titel: L’événement
ISBN 9789113122151
Publicerad: Stockholm : Norstedts, 2022

Ref
[1] Fathalla MF. Safe abortion: The public health rationale. Best Practice & Research Clinical Obstetrics & Gynaecology. 2020;63:2-12. doi:10.1016/j.bpobgyn.2019.03.010