Ia Genbergs Detaljerna

Detaljerna fick Augustpriset 2022. Min bokcirkel har läst. Kompositionen är välbekant: i feberdimmorna förs en medelålders kvinna tillbaka till några nyckelkaraktärer ur livet. Den unga sambon/kombon, den stormiga rumskompisen/turbon, den flyktiga älskaren, den skygga mamman. Väninnan Sally hänger med verket igenom.

Det jag uppskattar med boken är just detaljerna. Miljöskildringar, tidsdokument. Telefonkataloger, fysiska telefonsvarare. Millennieskiftet.

I konflikt till realismen står den estetiska illusionen med karaktärerna. Tidigt drabbas jag av känslan att ingenting är på riktigt. Berättarjaget är en skrivande och mycket iakttagande person som fantiserar om att ha befunnit sig i händelsernas centrum, när det oftare är som i Doktor Glas. Jag känner att det är berättarjagets avantgardistiska drömliv jag får ta del av. Karaktärerna – förutom mamman då – är för färgstarka, för stiliserade, och glädjeyran i det tekniska framskrivandet har fått inflytande på smakomdömet. Kanske är det feberdimmorna.

Fyrklövern är ett trevligt sätt att inordna de viktigaste följeslagarna i ett liv. Den språkliga uttrycksfullheten och nostalgin tilltalar.


TItel: Detaljerna
Författare: Ia Genberg
ISBN 9789127175549
Publicerad: Stockholm : Weyler, 2022