Den undre världen av Joakim Palmkvist

En mörk himmel klär omslaget till Joakim Palmkvists bok Den undre världen. Parallellt med rättegången om Los Suecos läser jag denna reportagebok utgiven 2020 om den organiserade brottsligheten i Sverige.

Läsaren får en exposé i en längre linje. Under rubriken Gängen är eviga lär jag mig att pojkligor plågade Sverige i slutet av 1800-talet. På 1970-talet kom Juggemaffian; på 1990-talet MC-gängen med struktur och hierarki. De följdes av andra vågen med lösare organiserade grupper. Tredje vågen är som ett enda stort gäng utan riktning och ledarskap. Våg banar väg för nästa våg.

Den undre världen är begripliggörande och ibland omkullkastande. Inte sedan filosofilektionerna på gymnasiet har jag reflekterat över att återinföra spöstraffet, som må vara kostnadseffektivt. Det är befriande att läsa om gängen utan folkhemsretoriken och tugget av rent politisk art med knäsparkar om demokrati som blundar för foten i nacken. Det är ovant med de gammaltestamentliga referenserna. Vem var Syrak? Läsaren får siffror på våldet. En per år skjuts felaktigt. SayTheirNames.  

Anekdoterna –  samtal, biljakt, hotfulla möten – är underhållande och visar journalistens rutiner, regler och roll.

Jag fastnar för den eleganta användningen av ordet draksådd. Jag är svag för poetiskt språk. Jag tycker också om det egenartade berättarperspektivet med lågmälda, sparsamma inskott i andra person, bekant från Hur man löser ett spaningsmord: ”Ser det mörkt ut för din del kan åklagaren anhålla dig, vilket ger ytterligare 72h att stärka bevisen.”

Vittnesskick, straffmyndighetsålder, gänglagar och Danmark tas upp. Socioekonomi. Vår otillåtligt milda lag och bristen på avhopparprogram. Boken är skriven före Fryshusets Passus. Palmkvist spekulerar i skattehöjning med en krona för att finansiera exitprogram för kriminellas hela familjer. Ett slags statliga beskyddarpengar. Vissa dör hellre av stolthet.

Sverige vrider och jämrar sig.


Titel: Den undre världen : en personlig betraktelse
Författare: Joakim Palmkvist
ISBN 9789189015364
Publicerad: Stockholm, Kaunitz-Olsson, 2020