Bloomsbury Girls av Natalie Jenner

London, 1950-tal. I bokhandeln Bloomsbury Books finns 51 regler de anställda har att förhålla sig till. Londonborna kämpar med dålig ekonomi, uppdämd ilska och krigsskador där det inte längre finns hopp om bot.

Den begåvade men socialt begränsade Evie Stone har blivit bortmanövrerad från sin karriär på Cambridge. Det är ingen slump att den unga hjältinnan söker jobb på Bloomsbury Books. Hon är på jakt efter en sällsynt antikvaristisk bok, The Mummy! av Jane Webb, ett pionjärverk inom sci-fi. Verket har fallit i glömska när litteraturhistorien blev alltigenom männens värld, men Evie har framforskat boken och följer spår efter originalutgåvan.

Den traditionella bokhandeln går knappt runt. Kunder lämnar Bloomsbury Books tomhänta eftersom sektionschefen nästan bara tar in skönlitteratur av män. Fler än Evie drömmer om att kvinnors författarskap och läsning ska få erkännande och utrymme. Slump, vänskap, mecenatskap från rika kvinnor och protektion av mäktiga män öppnar möjligheter för Evie och de kvinnliga anställda. Om spelet spelas rätt. .

Jenners Bloomsbury girls är trevlig och lättillgänglig, perfekt sommarläsning. Jag gillar att The Mummy! av Jane Webb är ett autentiskt pionjärverk jag inte kände till tidigare. Jag gillar samhällsskildringen och att Jenner (om än ytligt) problematiserar tidens snäva syn på homosexualitet, blandäktenskap, skilsmässa och lika lön för lika arbete. Plus för de många karaktärerna, strukturen med bokhandelns regelverk och att Samuel Beckett gästspelar i romanen.


The Mummy! av Jane Webb (1828) finns tillgänglig via Project Gutenberg här.

Titel: Bloomsbury girls
Författare: Natalie Jenner
ISBN 9781250276698
Publicerad: London: Allison & Busby, 2022