Bret Easton Ellis på Malmö Författarscen

Ska man läsa om verk från en halvt glömd epok i sitt liv?  Johanna Koljonen, som ledde samtalet med Bret Easton Ellis, hade läst om American Psycho. Den utspelade sig nu i historisk tid: 1980-talet.

Jag upptäckte Bret Easton Ellis på 1990-talet genom Donna Tartt. Båda hade sina formativa år vid Bennington College. Jag älskade den krassa synen på relationer, kotterier och knark i Less than zero och The Rules of Attraction. Ingen kan vara så bra på att vara kring tjugo som karaktärerna i Ellis verk. Den kroppsliga erfarenheten, fri från social rädsla. Ellis skrev fram sin egen litterära värld där karaktärer återkommer. Ibland bara till namns, retligt nog.

I Malmö pratade Bret Easton Ellis om sin nya bok, om nostalgin att skriva om när han var 17 år, att minnas hur det var att ha en ung kropp. Det var kanske enda gången under intervjun han sken upp. Han återvände till tonårstidens dagbok som källmaterial. Att skriva, sa Ellis, är bara en hobby. Han skriver inte för förskott och förstår inte författare som våndas fram sina verk. Han skrattade medan han skrev American Psycho, som föddes ur besvikelsen han upplevde när han kom till Manhattan. Istället för advantgardet möttes han av yuppies.

Den lidande konstnären är ingen roll för Ellis författarpersona. Men gissningsvis har även Ellis gjort sin Louis och fått tänder och hårsäckar förflyttade så att smärtreceptorerna skriker.

Ellis har varit skicklig på att skildra karaktärer med en ogenerad känsla av berättigande. (Vampyrer i LA!) Ellis är också duktig på perspektivtagande, med låg empati och utan längtan. Mindre charmigt hos en medelålders man än hos en ung vuxen. Att ducka det mellanmänskliga och iaktta alienationen.

Vill jag läsa Skärvorna, Ellis nya roman? Den är 600 sidor. Ska man återvända till författare från en halvt glömd epok i sitt liv?  Sean Bateman och Lauren Hynde kan inte ha åldrats väl. Men jag är glad att jag fick höra den medelålders Bret Easton Ellis i Malmö. Ännu sorglös, hedonistisk, försåtligt upptagen av yta. Någon som fortsätter att leka och njuta istället för att söka frid.


ISBN 0-679-78148-X ISBN 9780330536349 ISBN 0-330-48477-X ISBN 9789180231220